• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Труби та трубний металопрокат

19 січня 2011
Труби та трубний металопрокат

"Наша справа труба" - знаменита фраза будь-якого кіношного злочинця при появі поліції і потім на екрані йдуть титри. Але для розумних людей ця фраза тільки починає їхній бізнес, адже труба це дуже затребуваний вид продукції металургійних підприємств.

Усіх цікавить, куди подіється дірка від бублика - її можна перетворити на трубу. Не вірите, давайте прочитаємо визначення слова труба у знаменитій Вікіпедії: "Труба це стінка довгої дірки".

Сучасні металургійні заводи випускають безліч типів труб, призначених для експлуатації різними галузями промисловості. Класифікується трубний прокат по безлічі параметрів і в ній враховується матеріал виготовлення, спосіб, область застосування труб, їх корозійна стійкість і т.д.

Спочатку весь трубний прокат ділиться за типом металу:

  1. кольоровий (мідь, алюміній тощо)
  2. чорний (залізо та її сплави)

За корозійною стійкістю

  1. з металу чи сталі
  2. з нержавіючої сталі
  3. оцинковані
  4. з покриттям із полімерів (ППУ, ППМІ, ВУС ізоляції)

За типом стінки труб:

  1. безшовні
    • гарячекатані
    • холоднокатані
    • виготовлені шляхом висвердлювання
    • литтям (труби чавунні)
  2. зварні
    • з прямим швом
    • спіралеподібним швом

За формою перерізу:

  1. круглі або овальні
  2. квадратні
    • шовні зварені або вальцьовані

За призначенням щодо тиску, що витримується:

  1. каналізаційні
  2. напірні
  3. водогазопровідні
  4. спеціального призначення

Труби відновлені — це труби широко представлені на ринку вторинної сировини. Великі фірми проводять якісну технічну оцінку та відновлення труб, що були у використанні, і вони можуть ще довго експлуатуватися в менш агресивних середовищах. Цей металопрокат вигідно вирізняє низька ціна продукції.

На ранці трубного металопрокату найбільшу частку становить продукція, виготовлена з чорного металу - залізо та сталь. Це пов'язано з такими характеристиками сталі та заліза – як хороша теплопровідність, міцність, стійкість до корозії (особливо нержавіючих та оцинкованих) та відносно низька ціна порівняно з продукцією кольорової металургії.

Зварна труба сама потрібна на ринку і часто застосовується з усіх типів труб. Виготовляється з листа катаного металу різної товщини шляхом його згинання на спеціальному верстаті в коло, квадрат або овал з наступним зварюванням стику. При згинанні по довжині виходить і зварюванням стику по прямій лінії виходить прямошовна труба, а при закручуванні спіралевидном відповідно спіралешовна.

Безшовні труби виготовляють шляхом протягування металевої заготовки на спеціальному верстаті, свердлінням або литтям. Найбільш популярний перший спосіб виробництва трубного металопрокату. Технологічно він складається з декількох етапів, що йдуть один за одним.

На початку процесу безшовного гарячого трубного металопрокату виготовляється спеціальна заготовка у вигляді болванки шляхом обрізання надлишків металу. Наступним етапом йде її розігрів у спеціальній печі з одночасною спеціальною обробкою та наданням округлої та витягнутої форми.

Надалі проводиться так звана прошивка - після ще більшого розігріву через готову болванку за допомогою спеціального верстата з валиками протягується сталевий стрижень відповідного діаметра. Готову та розігріту трубу додатково прокочують на спеціальному стані, формуючи стінки та надаючи продукції гладку форму. На кінцевому етапі трубного металопрокату видаляється вставлений стрижень.

Для формування більш тонких стінок та виробництва продукції з більш точно заданими параметрами застосовують холоднокатаний трубний металопрокат. При цьому способі готові труби, зроблені за допомогою гарячого прокату, піддають подальшої механічної обробки. У цьому випадку використовують високу пластичність чорного металу та особливо сталі.

Трубу перешкодять спеціальний верстат який за допомогою валиків простягає трубу і при цьому зменшується товщина стінок до необхідних параметрів, а також формується точно задана довжина труби. До переваг холоднодеформованих труб відносять високу точність форм, розмірів та товщини стінок. При цьому способі моделюють і просвіт труби - овал, квадрат та будь-яку іншу.

Виробництво чавунних труб шляхом виливки виробляють в стаціонарну форму і в форму, що крутиться. Першим етапом в обох випадках є плавлення металу до рідкого стану.

При заливанні в стаціонарну форму попередньо з піску формується зразок пустотілий труби, в який заливають розплавлений чавун. Після остигання піщана форма розбивається і з неї дістається виріб. У другому випадку розплавлений метал заливають у форму, що обертається, і під впливом сил тяжіння на її стінках формується труба.

Надалі сформовані труби піддають гарячій обробці для досягнення більш точних розмірів виробів, що випускаються. На кінцевому етапі для захисту від корозії стінки чавунних труб обробляють спеціальними мастиками. У стаціонарні форми переважно відливають фасонні з'єднувальні вироби для стикування труб в одну систему і батареї опалення.

Ну а зі свердлінням все просто і зрозуміло. Метод свердління застосовують при виготовленні виробів високої точності та міцності, такі як збройові або артилерійські стовбури.

Готовий трубний металопрокат при необхідності піддають подальшій антикорозійній обробці. Для цих цілей найчастіше використовують метод оцинкування.

Останнім часом застосовують полімерні покриття у різних поєднаннях або просте окрошування. До трубного металопрокату із застосуванням полімерних покриттів відносять труби з ППУ, ППМІ, ВУС ізоляцією. Цей трубний металопрокат має антикорозійний захист, так і тепловий захист.

Труби ППУ оброблені теплоізолюючим шаром пінополіуретану (ППУ) із захисною поліетиленовою оболонкою. Трубний металопрокат ППУ можна укладати у землю без формування каналів або застосовувати у повітряних мережах. Труби ППУ мають високий рівень як антикорозійного, так і теплового захисту.

Труби ППМІ (ПІНОПОЛІМЕРМІНЕРАЛЬНА ІЗОЛЯЦІЯ) представляють собою складну монолітну паропроникну конструкцію. У захисного шару є змінна щільність за перерізом.

Зібраний він із трьох шарів:

  1. Антикорозійний шар з високою адгезією до стінки труби. Основна функція – захист стінки труби від зовнішнього впливу.
  2. Теплоізоляційний шар з пористою структурою та формується для кожного регіону окремо залежно від умов експлуатації
  3. Механо-гідрозахисний шар дуже щільний і зроблений як оболонка з функцією захисту теплоізоляційного шару від механічних пошкоджень та надмірного промокання.

Труба ВУС (захист екструдованим поліетиленом дуже посиленого типу) відноситься до останніх розробок захисту трубного металопрокату і є пріоритетною у світовій практиці. ВУС покриття складається із шару екструдованого поліетилену на міцній адгезійній основі. Адгезійна основа створює високий рівень адгезії покриття до стінки труби, а зовнішній шар поліетилену - механічний захист. Залежно від способу виробництва труби застосовують у різних галузях промисловості та будівництва.

Відповідно до потреб замовника трубний металопрокат має різні назви та сферу застосування. Є продукція, яка широко затребувана на ринку, а є вироби, що випускаються під особливі вимоги та конкретні замовлення.

Найбільш популярна труба (ВГП) водогазопровідна або водогазопровідна оцинкована. Вони широко використовуються у будівництві для монтажу систем опалення, газопроводів та водопроводів.

Труби гаряче та холоднодеформовані використовують при складанні систем опалення високого тиску, будівництві газо- та нафтопроводів, бурінні свердловин для видобутку газу, нафти, води. Труби прямокутні застосовують із створення конструкцій різних комунікаційних систем (опалення, газопровід, водопровід, вентиляція) у цивільному та промисловому будівництві, вони особливо затребувані на ринку.

Овальні труби застосовують для обробки будівель при різних дизайнерських проектах, в автомобільній промисловості. Чавунні труби також є досить популярним продуктом на ринку металопрокату. Вони використовуються для створення систем каналізації низького тиску. Треба сказати, що в останнє десятиліття на ринку стали постачати системи з чавунних труб високої якості, які можна застосовувати для експлуатації під високим тиском.

Стає особливо популярним трубний металопрокат із системами захисту від корозії типу ППУ, ППМІ, ВУС. Труби з цими захисними системами дешевше ніж зроблені з нержавіючої сталі, а термін експлуатації та захист від агресивних середовищ їм не поступається і крім того є додатковий теплозахист.

Вони застосовуються для монтажу тепло та водопроводів високого тиску, нафто- та газопроводів. Їх можна укладати в землю без створення спеціальних траншей чи просто залишати на повітрі, труби з покриттям ВУС можна укладати у морську воду.

В даний час обсяг випуску, і продаж трубного металопрокату постійно зростає. Він дещо знизився на тлі кризи, але перспективи подальшого зростання, безперечно, є. Технологія випуску продукції удосконалюється, отже ціна знижується.

18 січня 2011
20 січня 2011