• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Виготовлення особливо тонкостінних нержавіючих труб

14 вересня 2011
Виготовлення особливо тонкостінних нержавіючих труб

При виробництві нержавіючих труб холодною прокаткою губиться частина металу.

Шліфують нержавіючі труби суцільним методом на безцентрово-шліфувальних або стрічково-шліфувальних верстатах або місцевим шліфуванням у дефектних місцях. Так як глибина шліфування залежить від локалізації та глибини залягання пороків на окремих ділянках, то при шліфуванні заготовки труби нержавіючої відходи в середньому становлять 2,5% від вихідної маси заготовки. При обточуванні і розточуванні втрачається більше металу - це залежать від глибини шару, що знімається.

При травленні нержавіючих труб втрати металу 0,5% за одне травлення. Оскільки на одну прокатку нержавіючої труби може припадати 3 - 4 травлення і одне освітлення, втрати досягнуть 1,5% від вихідної маси труби, що надходить на обробку.

При відпалі втрати на окалину - близько 0,75%, а при загартуванні 1%.

Якщо нержавіючі труби перед відпалом і загартуванням нагрівають у печах з інертною атмосферою, то втрати з окалиною знижуються до 0,1% (залежно від герметичності печі, чистоти інертного газу, остуджують трубу в печі або поза нею тощо ).

При прокатуванні нержавіючих труб можливий шлюб із низки причин. Під час прокатування розрахункова «норма» шлюбу 1%. При хорошій роботі персоналу технологічний шлюб може бути повністю виключений.

Нержавіючі труби, що надходять на стан для холодної прокатки, за технологією обрізаються перпендикулярно до осі труби і повинні мати незім'яті кінці. Тому після термічної обробки кінці нержавіючих труб , що йдуть на вторинну прокатку, обрізаються. Розмір обрізки 20 - 100 мм. При довжині труб нержавіючих до 5 м в стан, при обрізанні кінців труб нержавіючих перед прокаткою втрачається близько 1%.

Якщо труби замовлені мірної довжини, то довжина кінців, що відрізаються, буде близько 500 мм, а для немірних довжин — 350 мм. Частка відходів на обрізки прямо залежить від довжини труб нержавіючих після останньої прокатки і становить 2,5-1,75% при довжині труб 20 м. Якщо труба довжиною 7 м - відходи зростуть до 7%.

При здачі нержавіючої труби можливий не усунений шлюб у вигляді полон, раковин, заходів сонця, тріщин, хвилястості тощо , що виявляються після останньої прокатки і не підлягають ремонту. При здачі нержавіючої труби частка заключного шлюбу - близько 1,5%, хоча у бригад відмінної якості шлюб становить 0,2-0,3% і менше.

14 вересня 2011
15 вересня 2011