• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Рубка металу

17 жовтня 2012
Рубка металу

Рубка металу - це операція, в якій різальним інструментом, наприклад, зубилом, видаляють із заготівлі зайві шари металу або розрубують її на частини. Рубка використовується тоді, коли верстатну обробку заготовки важко виконати. Виробляють її в лещатах на ковадлі або на плиті, застосовуючи при цьому слюсарний молоток, «крейцмейсель», слюсарне зубило, ковальське зубило та кувалди. Рубка буває вертикальна та горизонтальна. Відрізняється розташуванням зубила під час виконання операції. Вертикальну рубку металу виконують на ковадлі або плиті. Зубило виставляють вертикально, а матеріал для рубки укладають на ковадло або плиту горизонтально. Горизонтальна рубка проводиться у лещатах. Задню грань зубила, при цьому, встановлюють відносно площини губок лещат приблизно горизонтально, під кутом 5°, але не більше.

Основний різальний інструмент – зубило, а ударний молоток. Слюсарне зубило виготовлене із вуглецевої інструментальної сталі. Складається таке зубило з трьох частин: робочої, ударної та середньої. Робоча чи ріжуча частина клиноподібної форми. Кут загострення вимірюється твердістю оброблюваного матеріалу. Ударна виконується вгору, що звужується, її вершина закругленою. А середня частина це те, за що зубило тримають під час виконання роботи.

Для найпоширеніших матеріалів рекомендується використовувати такі кути загострення: 70 ° - для твердих матеріалів (таких, як чавун), 60 ° - для матеріалів із середньою твердістю (сталь), 45 ° - для м'яких (латунь, мідь), 35 ° - для алюмінієвих сплавів.

Для слюсарної рубки металу застосовуються молотки маси: 400 г, 500 г, 600 г та 800 грам. Ручки для молотків зроблені з дерева в'язких і твердих порід, таких як береза, дуб, клен і горобина. Всі ручки повинні бути овальної форми, без усіляких тріщин та сучків.

При рубці матеріал затискають за рівнем гнуття лещат дуже міцно, щоб верхнє ребро виступало з губок на 3 або 4 мм. Першу стружку зрубують на всю довжину цієї заготовки. Після заготовку знову переставляють, щоб ребро виступало на 3-4 мм знову зрубують. Такою послідовністю поступово обрубують матеріал до потрібного розміру. Якщо потрібно зрубати відразу великий шар металу на заготівлі з широкою площею, то виріб затискають у лещата, обрубують зубилом фаску, за допомогою «крейцмейселя» прорубують поперечні канавки і потім зрубують зубилом всі виступаючі грані. Слюсарні інструменти заточуються на заточувальних верстатах. Під час заточування лезо інструменту сильно нагрівається, а значить, якщо непрофесійно підійти до цієї роботи, то може відбутися відпустка. Якщо відпустка з'являється, то цей інструмент втрачає твердість гарту і стає непридатним для виконання подальших робіт.

16 жовтня 2012
18 жовтня 2012