• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Мідь: Області застосування

2 березня 2011
Мідь: Області застосування

Області застосування та використання міді надзвичайно широкі та різноманітні. І цей факт пов'язаний із унікальними характеристиками цього матеріалу. Бо мідь має чудову тепло і електропровідність, а крім того, має дуже високу стабільність. Мідь це відносно м'який і в'язкий, але в той же час і стійкий метал, який добре піддається обробці та деформації.

Втім, на сьогоднішній день близько 40 відсотків всієї міді, що використовується, знаходить застосування в будівельному секторі, як в електричних, так і в сантехнічних інсталяціях. Наступною великою сферою використання міді є електротехніка. Але мідь використовується у чистому вигляді, а й у складі різних мідних сплавів, найпоширенішими з яких є латунь і бронза.

Без міді неможливо впроваджувати нові технології. Візьмемо ми кремнієвий комп'ютерний чіп або сучасні рейкові транспортні засоби — мідь є скрізь, де є необхідність у надійному високотехнологічному матеріалі.

Висока естетика та функціональність

Не так багато існує будівельних матеріалів, які протягом тривалого часу здатні одночасно зберігати свої технічні функції, не втрачаючи естетичної та оформлювальної привабливості. Саме до таких матеріалів належить і мідь. Будівельний матеріал, який утворює свій власний захисний шар, повністю розкриваючи своєю патиною в процесі старіння свою художню якість. Якість, довговічність і краса - це властивості, які протягом століть підтримують популярність цього металу.

У внутрішній архітектурі мідь та її сплави латунь та бронза переживають зараз справжній ренесанс. І насамперед ці міцні та багатогранні матеріали все частіше використовуються провідними архітекторами у представницьких будівлях.

А ви знаєте, що мідь стає матеріалом №1 у будинкових інсталяціях?

Все більше і більше забудовників віддають перевагу мідним трубам та фітингам для інсталяцій питної води. А в інсталяціях опалення мідь займає ще міцніші позиції.

А причина цього полягає в наступному: Мідні труби не стають з віком ламкими, вони не горючі і не виділяють при пожежі отруйних газів. Крім того, вода у мідних трубах зберігає гігієнічну чистоту і вони стримують зростання бактерій.

Крім того, мідь може використовуватися у всьому спектрі будинкових інсталяцій – і для холодного та гарячого водопостачання, і для опалення, і для газопостачання – без обмежень.

Без міді не буде альтернативної енергії!

І це тому, що значні компоненти геліотермічних сонячних установок виготовляються з міді. 0,2 мм із селективним покриттям - в основному чорним хромом або оксидом титану. Але мідь можна зустріти не лише тут. Цей метал, аж до 100 відсотків присутній у сполучних трубках та кабелях, теплообмінниках, насосах, контрольних кабелях та блокуючих пристроях. Отримане таким чином тепло використовується для підігріву питної води та для забезпечення опалення. Від цього виграють насамперед так звані низькоенергетичні будинки.

Але й інші альтернативні джерела енергії, як енергія вітру, тепло землі чи паливні елементи, теж потребують міді, щоб передати отриману чи здобуту енергію з максимальним ККД та мінімальним впливом на довкілля.

І рух вперед без міді неможливо, тому що без цього матеріалу ваш автомобіль не зрушить з місця. У легковій машині середнього класу, внаслідок встановлення різних електронних компонентів та електричних частин, прокладається близько кілометра мідного кабелю.

Електричні транспортні засоби та транспортні засоби з гібридним приводом, у яких традиційний двигун доповнено ще й електромотором, вийшли на новий етап розвитку. Провідні автовиробники вже провели в цьому напрямку велику роботу та інвестували у цю систему значні фінансові кошти. Так як в обох типах таких транспортних засобів використовується електродвигун, в них використовується значно більше міді, ніж у традиційних автомобілях, в яких і без того використовується по 25 кг міді і мідних сплавів.

Мідь стає проводами

Більшість мідного виробництва завдяки чудовій електропровідності міді працює на електронну промисловість. При цьому мідь використовується в мережах високої, середньої та низької напруги, встановлюючи при цьому масштаби для інших електричних провідників. Через свою міцність, формованість і стійкість до корозії, мідь відноситься до найбільш популярних і надійних електропровідних матеріалів для прокладання кабелів у будівлях.

Разом з цим, мідь використовується і в обмотках електричних двигунів, котушок, генераторів, трансформаторів, струмопровідних систем та комутаційних пристроїв.

Технології майбутнього потребують міді

Чудові характеристики міді як електричного провідника роблять її відмінним матеріалом для з'єднання крихітних перемикачів або транзисторів в мікропроцесорах, без яких неможливі сучасні комп'ютерні системи. У той час, як перемикачі стають дедалі меншими, а кількість їх зростає, зростає і потужність, але разом з цим зростає і складність електричної розводки. Чим тонше і вже має бути розведення в напівпровідникових чіпах, тим більше в них є застосування для міді. Мідь забезпечує тут швидше передачу сигналу.

Незамінним елементом мідь є й інших сучасних комунікаційних технологіях, як, наприклад, техніка зв'язку, радіо і телебачення, мобільна телефонія.

Мідь - метал грошовий

Ще на зорі цивілізації людство почало використовувати мідь для карбування дрібних монет. І таке використання міді не забуте і сьогодні — монети більшості країн мають у своєму складі мідь. Унікальна пластичність міді забезпечує на монетах будь-якого розміру карбування чіткого зображення, тоді як чудова електропровідність міді забезпечує можливість використання цих монет у торгових та монетних автоматах. Ще одна перевага міді в монетах полягає в її антибактеріальних властивостях та малому ризику алергічних реакцій на неї.

Без міді – нікуди

Холодильні та кондиціонувальні установки повинні бути невеликими, нешумними та ефективними. Для серця таких установок - конденсатора і випарника - мідь є незамінним матеріалом, а мідні труби - це надійний засіб транспортування для холодоагентів.

Мідні компоненти для холодильних та кондиціонувальних установок забезпечують вже звичні переваги: чудова антикорозійна стійкість, хороша теплопровідність, легке згинання в нагрітому та в холодному стані, а також просте зварювання та паяння.

1 березня 2011
3 березня 2011