• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Енергетична проблема Титанової долини може бути вирішена за допомогою торфу

6 серпня 2012
Енергетична проблема Титанової долини може бути вирішена за допомогою торфу

Міненерго Російської Федерації розглядає як вирішення проблем з електро- та теплопостачанням об'єктів особливої економічної зони «Титанова долина» будівництво теплоелектроцентралі, де як паливо використовуватиметься торф. «Проект для галузі інноваційний, а тому потребує глибокого обмірковування», — прокоментували ситуацію представники регіонального підрозділу Міністерства енергетики.

У Свердловській області розвідано величезні поклади торфу — за прогнозними розрахунками — близько 3 мільярдів тонн, які можуть забезпечити резидентів долини Титану доступною енергією протягом тривалого часу. До того ж, розробка ресурсу в регіоні вже здійснюється діючим підприємством — добувним комплексом біля селища Басьянівський (45 км. від міста Верхня Салда, де розташована територія ОЕЗ).

За умови, що у схемі паливно-енергетичного балансу Свердловської області сьогодні використовуються переважно дорогі види пального (49% — газ і 27% — вугілля, яке привозиться здалеку), використання торфу може бути для підприємств краю чудовою перспективою. Однак щодо інвестицій, які будуть потрібні для створення торф'яної ТЕЦ, цифри дуже серйозні: близько €100-150 млн. (що більш ніж істотно для «необкатаного» на практиці проекту). Крім того, перед Міненерго стоїть низка не менш важливих аспектів щодо окупності ТЕЦ, обсягів витрат на видобуток, транспортування та зберігання паливного ресурсу, системи збуту «надлишків» енергії та інші нюанси. Тому питання про оптимальний спосіб постачання Титанової долини енергією поки що залишається відкритим.

3 серпня 2012
7 серпня 2012