• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Контроль та оздоблення металопрокату

7 листопада 2012
Контроль та оздоблення металопрокату

Перед тим, як потрапити на очі безпосередньому споживачеві, металопрокат піддається контролю та різноманітним обробним операціям. Умовно їх можна поділити на дві категорії:
- усунення поверхневих дефектів (зняття окалини, зачищення, нанесення покриттів);
- Поліпшення геометричних параметрів прокату.
Поверхневі дефекти можуть бути видимими неозброєним оком, так і виявляються тільки спеціальними приладами.
Контроль прокату починається на стадії оцінки заготовок (блюм та сляб). Відповідно до принципу технологічної спадковості, похибки заготівлі переносяться на готову продукцію. Що стосується процесу прокатки — дефекти витягуються пропорційно розкочуванні металу. Тому ретельне зачищення поверхні проводиться після першої стадії обробки прокату - після блюмінгу або слябінгу. Згідно з практичним досвідом більшості підприємств, усунення дефектів готової продукції обходиться куди дорожче і має підвищену трудомісткість порівняно із зачисткою на стадії напівфабрикату. Тому прокатне виробництво планує первинні обробки на ранніх стадіях загального технологічного процесу.
Контроль сортового прокату проводиться оглядом та обміром випадково відібраних пробників. Але в галузі прокатного виробництва дуже велика можливість допустити шлюб у такий спосіб оцінки.
Стовідсотковий об'єктивний контроль металопрокату слід проводити безпосередньо потоковим методом, включаючи спеціальні контрольно-перевірочні пристрої структуру прокатного стану. В ідеалі пов'язані між собою окремі модулі подібного агрегатно зібраного обладнання повинні оснащуватися датчиками зворотного зв'язку: при виявленні геометричної неточності прокату, що виходить, інформаційний сигнал надходить в керуючу систему прокатного стану, регулюючи положення робочих органів клітей.
Виявити дефект мало, його слід усунути без втрати якості продукції. Для сортового прокату найчастіше застосовують технологію суцільного зачищення. При цьому відбувається видалення окалини і уточнення правильності форми поперечного перерізу прокату.
Використовується інструмент абразивного та лезового типу, голкорфрезерування, вплив електричного струму. Безпосередньо для зачистки металопрокату розроблено спеціальні конструкції шліфувальних верстатів. Для прокату круглого перерізу достатню популярність набули безцентрові шліфувальні напівавтомати, опрацьовуючи номенклатуру розмірів у діапазоні від 0,15 до 250 мм у діаметрі. Плоский та фасонний прокат зачищається обладнанням із використанням абразивних стрічок. Цей спосіб найчастіше використовується для зачистки високолегованих та жароміцних сталей, відкриваючи можливість місцевої обробки.
Найпоширенішим способом видалення окалини з металопрокату, як і раніше, залишається травлення в кислотах. Одним із найпрогресивніших методів очищення є дробометний спосіб: дробинки спрямовуються на поверхню металу на високих швидкостях, знімаючи поверхневий дефект дрібними частинами. Установки такого типу як високопродуктивні, а й дорогі, що визначає їх рідкісне застосування.
Найбільш відповідальною оздоблювальною операцією прокатного виробництва є правка - виправлення геометричної неточності шляхом послідовного стабільного силового впливу на поверхню дроту. Розроблено спеціальне правове обладнання для цих цілей, що забезпечує високу продуктивність та точність на виході.

6 листопада 2012
8 листопада 2012