• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Індонезія: заборона набула чинності

29 січня 2014
Індонезія: заборона набула чинності

На початку січня 2014 року Сусіло Бамбанг Юдойоно, президент Індонезії, поставив свій підпис під законом, що забороняє експорт мідної та нікелевої руди, також під цю заборону потрапили і боксити. Дані відомості були надані інформаційним агентством Bloomberg з посиланням на Хатта Ражаса, який є міністром економіки Індонезії. Початковий варіант закону передбачав запровадження повної заборони на експорт руди, проте зрештою виняток було зроблено для двох компаній, які працюють в Індонезії - Newmont Mining Corp і Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. Саме ці компанії зможуть вивозити руди, до того ж новий закон сформульований таким чином, що частково перероблена або збагачена в Індонезії сировина також може бути допущена до продажу за кордон.

Посилаючись на дані, отримані від Джеро Васлка, міністра енергетики та гірничодобувної промисловості країни, періодичне видання The Jakarta Post пообіцяло незабаром надати більш детальні відомості про введені обмеження, зокрема деталі про розміри мит та мінімально необхідний рівень переробки руди для дозволу вивезення її за кордон Раніше передбачалася можливість запровадження 3-річного перехідного періоду, а також можливість експорту необробленої руди для компаній, які візьмуть на себе зобов'язання щодо будівництва власних обробних підприємств.

Аналітик компанії «Інвесткафе», Андрій Шенк, нагадує про те, що в основному сировина з Індонезії поставляється до Китаю, а також згадує, що сама Індонезія не в змозі переробляти всю сировину, і введена заборона в кінцевому підсумку призведе не тільки до скорочення виготовлення. кольорових металів у КНР, але й вплине на зростання цін, оскільки пропозиція та попит будуть збалансовані. В даний час за оцінками експертів країна забезпечує сировиною близько 20% світового виробництва нікелю, до 10% алюмінію та до 3% міді.

Треба сказати, що російські компанії "Русал" і "Норнікель" цілком влаштовує цей індонезійський закон, про що не преминув повідомити Борис Красноженов, який є аналітиком "Ренесанс капіталу". За його словами, ціни на нікель у 2014 році у зв'язку із змінами, зробленими Індонезією, зростуть до 16400 USD за тонну, а це неминуче вплине на зростання капіталізації «Норнікелю». Трохи гірші справи у «Русала», враховуючи нові товарні правила, запроваджені Лондонською біржею металів. Квітень 2014 загрожує надходженням на ринок до 15 мільйонів тонн алюмінію, що неминуче позначиться на його ціні.

29 січня 2014
2 лютого 2014