• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Мідь як індикатор світової економіки

16 квітня 2014
Мідь як індикатор світової економіки

Якщо раніше мідь із легкої руки трейдерів носила горде звання металу з докторським ступенем у сфері економічних наук, то зараз, схоже, їй потрібне інше визначення, оскільки зараз її складно вважати барометром світової економіки. У березні цього року Міжнародний валютний фонд прогнозував збільшення темпів світового економічного зростання на 3,7% і ці цифри за останні кілька років зайняли б верхню межу. Щодо міді, то вона колись корисний індикатор стану економіки за визначенням Алана Грінспена, колишнього голови ФРС США, продовжує падати в ціні. З 1988 року це найгірша динаміка котирувань.

Останнє десятиліття попит на метал в основному забезпечується Китайською Народною Республікою, тому мідь поступово втрачає звання економічного орієнтиру, незважаючи на широке її використання в різних промислових сферах. Кількість споживаного червоного металу в Китаї вище рівня США в п'ять разів, адже Сполучені Штати знаходяться на 2-му місці за обсягом попиту. Незважаючи на падіння котирувань та невпевненість у сталості попиту з боку Китаю, на думку компанії Freeport-McMoRan Copper & Gold, США, використання КНР міді продовжуватиме своє зростання протягом як мінімум десяти, якщо не більше років.

Також аналітики Freeport вважають, що короткостроковий занепад не позначиться на довгострокову перспективу, і зрештою, враховуючи стабільність попиту в КНР, на червоний метал чекає на підвищувальну тенденцію. Таким чином, навіть за спаду економічних темпів на 3-4% річних, показники імпорту міді будуть досить високі. Втім, японська компанія PPC передбачає надлишок міді на світовому ринку, починаючи з 2015 року і протягом кількох років при стабільності попиту, оскільки зросте виробництво як у Китаї, так і Африці. Щодо поточного року, то PPC передбачає обсяги надлишку у розмірі 178 000 тонн, який у 2015 році зросте до позначки 291 000 тонн. Водночас деякі аналітики відзначають, що Китай, який споживає 40% від світового обсягу міді, продовжить демонструвати стабільний попит за рахунок інфраструктури, що розвивається. За 2014 рік, за припущеннями фахівців, його зростання становитиме 6%, відповідно 9,6 млн. тонн.

Втім, незважаючи на падіння цін, деякі економісти продовжують визначати мідь як досить корисний індикатор. За словами Майкла Пенто, голови Pento Portfolio Strategies, обвал ціни на червоний метал є яскравим показником того, що не все так гладко у світовій економіці.

15 квітня 2014
21 квітня 2014