• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Контрактна вартість прокату знижується

27 травня 2014
Контрактна вартість прокату знижується

Китайський ринок продовжує знижувати потужності у сфері тонколистового гарячекатаного прокату, контрактна вартість з кожним днем все більше загрожує перейти до критичної межі 500 USD за тонну FOB. Така складна ситуація виникла багато в чому завдяки невисокому попиту, падінню вартості залізорудної сировини і питання надвиробництва.

У середині місяця котирування імпортної залізорудної сировини вперше, починаючи з вересня 2012 р., впали нижче 100 USD за тонну CFR. Результатом такого зниження став додатковий тиск, який чинить споживачі китайського прокату на постачальників. На даний момент певні контрагенти (Південно-Східна Азія) вже встановлюють зустрічну вартість у розмірі 500 USD за тонну FOB. Поки що, втім, ринок відносно стабільний, у середньому контрактна вартість впала лише на 2 USD за тонну, що становило від 503 до 510 USD за тонну FOB. Звання найбільш успішного підприємця на торгах цього тижня сміливо можна віддати компанії «Tonghua Steel», яка змогла реалізувати товар із подальшим липневим відвантаженням до Південної Кореї та В'єтнаму за ціною 503-505 USD за тонну FOB, із загальним обсягом реалізації 23 тисячі тонн. За деякими припущеннями наприкінці місяця ціни на липневі замовлення не лише досягнуть рівня 500 USD за тонну FOB, але можуть і перейти цей кордон. Незважаючи на те, що Китай і В'єтнам нині перебувають у дуже напружених політичних відносинах, підприємці не мають наміру розривати торговельні угоди, збираючись, навпаки, зміцнити їх. Зокрема, в'єтнамські контрагенти говорять про необхідність додаткових обсягів закупівель, хоча аналітики стверджують, що червень стане переломним періодом, коли вартість продукту, що надається КНР, досягне нижньої позначки. У зв'язку з подібними маловтішними прогнозами імпортери не поспішають укладати нові контракти.

Також на ситуацію, що склалася, надає негативний вплив проблема зростання виробництва, тільки за період з січня по квітень за даними аналітиків обсяг виробленої сталі збільшився на 2,7% порівняно з торішнім періодом. Крім того на початку травня виробничі показники зросли на 1,6% порівняно з даними на кінець квітня, при цьому обсяги продукції, що зберігаються на складах підприємств, зменшилися лише на 0,3%. Вторинний ринок також не тішить наданими даними: лише за тиждень котирування знизилися на 3 USD за тонну.

26 травня 2014
28 травня 2014