• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

«Мечел»: 2013 року успіху не приніс

19 травня 2014
«Мечел»: 2013 року успіху не приніс

Наприкінці минулого року чисті збитки, які переслідують гірничо-металургійну групу «Мечел», господарем якої є бізнесмен Ігор Зюзін, зросли практично вдвічі і становили ні багато, ні мало — 3 млрд. USD. Така малоприємна ситуація обумовлена чималими списаннями, зробленими після реалізації заводів, що була з метою погашення значних боргів. Складне фінансове становище, в якому знаходиться «Мечел», викликане вкладенням значних коштів у металургійні та вугільні проекти. Проте прогнозований прибуток так і не був отриманий через раптове обвалення ринку, пов'язане з прискореним падінням темпів зростання економіки в усьому світі. Зрештою замість очікуваного припливу коштів «Мечел» був змушений займатися розпродажем підприємств, що належать йому, одночасно скорочуючи інвестиції. Та й вугільний проект, що розробляється в Якутії, зажадав запровадження додаткових партнерів.

За словами генерального директора О. Коржова у 2013 році нова розроблена стратегія зажадала серйозних змін у структурі групи. Воно і зрозуміло — ситуація, що склалася, вимагає вжиття швидких рішучих заходів, оскільки фінансові показники минулого року спантеличують. Дохід знизився на 19%, що становило 8,6 млрд. USD, а отриманий прибуток разом з необхідними податковими платежами, амортизацією, зносом та іншими витратами зменшився до 730 млн. USD, на що значно вплинуло падіння цін на вугілля та залізну руду. Як випливає з пояснень, наданих компанією, зниження доходу пов'язане з реалізацією підприємств у Румунії та розривом угод з компанією «Естар», яка належить бізнесмену Вадиму Варшавському, причому «Мечел» не розголошує причини, через які партнерство розпалося.

Незважаючи на те, що компанія «Мечел» минулого року вдвічі скоротила капітальні витрати (до 558 млн. USD), розмір чистого боргу до кінця минулого місяця становив 8,6 млрд. USD. Відкоригований чистий збиток за 4-й квартал 2013 року в порівнянні з даними минулого кварталу збільшився в 3 рази, що склало 251 млн. USD — такі показники не дивні, якщо згадати про зменшення попиту та падіння цін на сталь та вугілля. Проте аналітики розраховували, що цифра буде значно меншою — 155 млн. USD. Річний чистий фінансовий збиток, завданий компанії, склав 2,9 млрд. USD.

14 травня 2014
20 травня 2014