• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

«Казахмис»: намічено реалізацію нового проекту

3 червня 2014
«Казахмис»: намічено реалізацію нового проекту

«Казахмисом» було представлено новий проект, реалізація якого проводитиметься у Жезказгані. Основне завдання проекту – гідрометалургійна переробка мідного чорнового концентрату; вартість проекту складає 1,3 мільярда тенге. Дане повідомлення було надано Бауржаном Абдішевим, акімом Карагандинської області на засіданні, яке проводить координаційна рада з реалізації Держпрограми форсованого індустріально-інноваційного економічного розвитку. За словами Б. Абдишева проект є важливою складовою загального плану розвитку Жезказганського регіону, здатної значно збільшити термін служби виробництва.

Мурат Курманов, який представляє департамент капбудівництва корпорації «Казахмис», запевнив, що проектно-кошторисна документація пілотного проекту буде повністю готова вже в поточному році, будівельні роботи стартують у 2015 р. Основна мета проекту — визначення початкових технологічних параметрів, на яких ґрунтуватиметься реконструкція мідеплавильного комбінату з використанням технології, побудованої на гідрометалургійній переробці мідного чорнового концентрату Втілення проекту у життя дасть можливість поповнення сировинних запасів Жезказганського родовища.

Розроблена технологія, будучи інноваційною, забезпечує переробку не лише мідного чорнового концентрату, а й бідних руд, при цьому експлуатаційні витрати відносно невеликі, енергоємність також невисока, проект підтримує екологічну чистоту. Задіяти у проекті планується спеціалістів Жезказганського виробництва з переробки міді. Перед початком участі у проекті для них заплановано спеціалізоване навчання та перекваліфікацію з гідрометалургійних технологій. Завершення проекту заплановано на осінь 2017 року, початок експлуатації реконструйованого підприємства – на 01-02 місяці 2018 року. Жезказганське родовище — один із проектів корпорації «Казахмис», спрямованих на модернізацію виробництв, що їй належать.

Робота на Жезказганському підприємстві була призупинена восени минулого року у зв'язку з прийнятим керівництвом рішенням, що ґрунтується на підсумках досліджень перспектив розвитку технологічних мідеплавильних потужностей. Технологія електроплавки, що застосовувалася раніше, не дає можливості обробки концентрату Жезказганського родовища, а також бозшакільського концентрату та інших проектів, спрямованих на розширення виробництва.

2 червня 2014
4 червня 2014