• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

"Казахмис": реорганізація допомагає розвитку

2 червня 2014
"Казахмис": реорганізація допомагає розвитку

Враховуючи проблеми на світовому ринку міді, що включають зниження показника EBITDA, скорочення виручки, низьку вартість сировини, а також зменшення зростання та продажу, один із найбільших світових виробників червоного металу «Казахмис» виніс рішення про продаж певної кількості активів та реорганізацію підприємств. Корпорація заявила про відокремлення зрілих активів Жезказгана, які видобувають приблизно 60% від основної кількості сировини, та активів у центрі країни в окрему компанію, розраховуючи на її подальший публічний продаж. Щодо проектів з реорганізації, то в родовища Актогай і Бозшаколь корпорація має намір інвестувати близько 1,6 млрд. USD в поточному році, на розвиток родовища Коксай, нещодавно придбаного, планується витратити 10 млн. USD. Загалом же запланований обсяг інвестицій у 2014 р. досягне приблизно 2 млрд. USD.

Представники компанії говорять про те, що кошти, що надійшли від реалізації непрофільних активів, показані в балансовому звіті не повною мірою, йдеться про частку в Екібастузькій ГРЕС-1. Керівництво компанії розраховує при завершенні даних угод отримати дохід у розмірі 2,18 млрд. USD, що дасть змогу зосередити зусилля на розвитку мідного виробництва в Актогаї та Бозшаколі.

На сьогоднішній день корпорації «Казахмис» належить 20 копалень, 10 ГЗК та 2 виробничих комплекси з виплавки міді. Торік виплавка катодної міді збільшилася до 294 000 тонн, проте «Казахмис» зупинятися на цій цифрі не має наміру — керівники обіцяють наступні роки збільшити виплавку до 500 000 тонн. Приблизно 70% продукції корпорація експортує до КНР, 30% йде європейським підприємцям.

Реорганізація, запланована корпорацією, об'єднає підприємства Карагандинського регіону в незалежну структуру, надасть їм можливості для проведення самостійної інвестиційної політики, позитивно вплине на модернізацію активів та розширення ресурсів. Основним акціонером як публічної, так і непублічної корпорацій залишиться член ради директорів Кім. «Казахмис» залишає за собою активи Карагандацвітмету, ТОВ Казахмис Енерджі, ТОВ Казахмис Смелтінг і Жезказганцветмета, продовжуючи діяти як непублічна приватна компанія. Найкращі перспективи на думку. Спеціалістів у Жезказганського родовища з огляду на наявні ресурси для розробок.

28 травня 2014
3 червня 2014