• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

«Норільський нікель»: китайські постачання зростуть на десятки відсотків

2 липня 2014
«Норільський нікель»: китайські постачання зростуть на десятки відсотків

«Норільський нікель» ще у березні цього року був готовий збільшити китайські поставки, чому чимало сприяла Індонезійська заборона. Уряд Індонезії з метою підвищення вартості експортних поставок та збільшення внутрішнього ринку виніс ухвалу про заборону вивезення необробленої руди нікелю. Це очікувано позначилося на пропозиції в мінусовий бік, оскільки саме Індонезія була найбільшим постачальником нікелю у світі. Найбільш постраждалою стороною виявився Китай як найбільший споживач продукції. Індонезійська заборона змусила КНР шукати інші джерела надходження нікелевої руди — або збільшувати закупівлю у вже наявних виробників, одним із яких є «Норільський нікель», справжній промисловий гігант, який видобуває левову частку російської сировини. За березневими прогнозами запасу руди нікелю на складах КНР вистачить на півроку, і динамі попиту обіцяє збільшуватися. Обсяги сировини, що поставляється Росією до Китаю, прирівнюються до 70000 тонн щорічно. Минулого року обсяг постачання становив 78000, і це далеко не межа.

Цього року нікель, необхідний промисловості для виробництва сталі, показує найбільше зростання вартості серед кольорових металів, подорожчавши за квартал із початку року практично на 15%. І якщо Індонезійська заборона залишатиметься чинною, то, за оцінками аналітиків «Норільського нікелю», вартість нікелю в 2014—2015 роках. залишаться в рамках 16-17 тисяч USD/тонну.

Крім нікелю компанія займається виробництвом паладію, що застосовується для створення автомобільних каталізаторів, при цьому частка "Норнікеля" на світових ринках дорівнює 40%. Щодо потужностей, що існують на сьогоднішній день, то виробництво очікувано не задовольняє нагальні потреби повною мірою. Лише автопром минулого року демонстрував потребу у даному металі у розмірі 7 млн. унцій, що становить понад 70% від світового попиту. У поточному році за прогнозами аналітиків «Норільського нікелю» дефіцит паладію складе близько трильйона унцій. При цьому рівень автомобільної продукції, що виробляється, продовжує збільшуватися — особливо це стосується китайського автомобільного ринку і автоматично збільшує випуск каталізаторів вихлопного газу. На початку 2014 року «Норнікель» уклав договір із німецьким концерном «BASF» щодо постачання паладію, отримавши в оплату гарантії на постачання 400 млн. USD.

1 липня 2014
7 липня 2014