• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Узбекистан планує заморозити «Інгічку» та розвивати «Саутбай»

22 вересня 2014
Узбекистан планує заморозити «Інгічку» та розвивати «Саутбай»

В Узбекистані ухвалено рішення про тимчасову зупинку проекту, спрямованого на відновлення видобутку вольфраму, що отримується в Самаркандській області на родовищі «Інгічка». На який час цей проект буде заморожений, уряд точної відповіді не дає. Що, зрештою, зрозуміло, враховуючи як цінову невизначеність, так і надлишок вольфраму на світовому ринку, які не дають можливості складання довгострокових прогнозів. За словами обізнаного джерела, немає сенсу розраховувати на відновлення робіт раніше за весну 2015 року. Перший етап проекту за попередніми розрахунками обійдеться в 50 млн. USD і буде спрямований на відновлення діяльності підземної копальні, яка видобуває вольфрамову руду. Його річна виробнича потужність становитиме близько 300 тис. тонн. Другий етап розглядає будівництво нового збагачувального об'єкта, щоправда, поки йому не розраховані ні необхідні вкладення, ні виробнича потужність.

Протягом 2013-2014 років Державний комітет з геології та мінеральних ресурсів країни провів низку переговорів з китайськими та південнокорейськими компаніями щодо розробки техніко-економічного обґрунтування проекту, але далі обговорень справа не пішла, жодної реальної угоди підписано не було.

Рудник «Інгічке» був постачальником вольфрам, починаючи з 1941 року, однак у 1996 році це вольфрамове джерело, єдине в Узбекистані, було заморожене, оскільки вартість металу залишала бажати кращого. Узбецьке підприємство з виробництва жароміцних та тугоплавких металів вимушено почало працювати з імпортною давальницькою сировиною, що негативно позначилося на виробничих показниках, тоді як раніше річна переробка концентрату вольфраму становила близько 2000 тонн.

У червні минулого року з боку "Держкомгео" Узбекистану та компанії "Shindong Resources" з Південної Кореї були підписані документи, що засновують створення спільного підприємства "Uzbekistan-Korea Tungsten". Нова організація візьме на себе видобуток вольфраму в Навоїйському регіоні на родовищі «Саутбай». наступному році.

17 вересня 2014
23 вересня 2014