• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

"Лабораторія інноваційних технологій" запускає переробку концентратів рідкісноземельних металів

26 лютого 2018
"Лабораторія інноваційних технологій" запускає переробку концентратів рідкісноземельних металів

На території колишнього СРСР концентрати рідкісноземельних металів ніколи не перероблялися. Вони лише здобували тут, а потім вирушали за кордон. Там вони підпадали під переробки. Потім уже як готової продукції вони могли імпортуватися до Росії. Поставлялися вони як оксидів, сплавів, і навіть металів. Наразі вирішено, що переробляти концентрат, що видобувається, будуть усередині країни. Вся продукція «Лабораторії інноваційних технологій» поставлятиметься на вітчизняний ринок.

Реалізація проекту оцінюється у 585 млн. рублів. З них 179 млн. рублів надано як пільгову позику. Термін його надання складає 5 років під 5% річних. Росія займає другу позицію у світі щодо запасів рідкісноземельних металів. У кількісному вираженні вони становлять близько 28 млн тонн. При цьому щороку виробляється менше ніж 2 тис. тонн групового концентрату. Саме його доводиться експортувати, адже немає свого розподільчого виробництва.

Лабораторія як експеримент запустила перше таке виробництво. Його потужність становила 130 тонн на рік. Розташувалося воно у Королеві, Підмосков'ї. Цей проект став уже 41 у списку. Це перелік тих, що були запущені за підтримки ФРП. Пільгова позика нинішньому проекту дісталася ще 1,5 роки тому. Його сума становила 179 млн. рублів.

Рідкоземельні метали широко використовуються в економічних галузях. Особливе застосування спостерігається у нафтохімії, авіаційно-космічній галузі. Також їх використовує атомна промисловість та військово-промисловий комплекс. Рідкоземельні метали це: лантан, ітрій, скандій та група лантаноїдів. Наприклад, щоб створити термостійку оптику, потрібно лантанове скло. Така оптика застосовується під час конструювання космічних апаратів.

20 лютого 2018
27 лютого 2018