• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Мідно-нікелеві розчини утилізуватимуться по-новому на Норнікелі

14 березня 2018
Мідно-нікелеві розчини утилізуватимуться по-новому на Норнікелі

Підприємство Норильський нікель продовжує вдосконалювати свою роботу. Так воно почне по-іншому утилізувати мідно-нікелеві розчини. Це стосується Мідного заводу. Отже, витрати значно скоротяться. Крім того, підвищиться показник виробничої ефективності. Раніше утилізація полягала у нейтралізації сірчаної кислоти. Також відбувалося осадження кольорових металів. Для цього використовувався розчин кальцинованої соди.

Мідно-нікелеві карбонати передавалися на іншу ділянку. Він розташований на Норильській збагачувальній фабриці. Там густішав нікелевий концентрат. У процесі досить багато витрачалося кальцинованої соди. Її запаси доводилося постійно поповнювати. У рік на це йшло близько 360 млн. рублів. Це включає не лише саму покупку, а й транспортування. Доставлялася вона на Крайню Північ.

Фахівці науково-технічного управління запропонували нову ідею. Відповідно до неї частина мідно-нікелевих розчинів передаватиметься в інше місце. Так з Мідного заводу вони вирушатимуть на Надеждинський металургійний завод. Там вони утилізуватимуться. Точніше їх перероблятимуть. Для цього застосують автоклавно-окисну технологію. Вона вже функціонує на гідрометалургійному виробництві "Надії". Впроваджувався новий спосіб переробки поступово, щоби технологія адаптувалася. Стартували випробування ще торік. У 2018 році вони припинилися і були прийняті.

Завдяки новій технології виробництво стане більш ефективним. Обсяг витрат у своїй значно скоротитися. Це з тим, що кальцинована сода буде менше використовуватися. Минулого року Заполярна філія вже скоротила свої витрати. Економія становила 180 млн рублів.

11 березня 2018
19 березня 2018