• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Світовий ринок міді чекає на дефіцит

17 травня 2018
Світовий ринок міді чекає на дефіцит

Президент та операційний директор Freeport-McMoRan (США) поділився своїми прогнозами. Він виступив на засіданні American Copper Council. Прогноз стосується світового ринку міді. Він вважає, що в найближчому майбутньому на ринок чекає дефіцит. Ред Конджер припускає, що дефіцит становитиме близько 4,2 млн. тонн. Такий показник може утворитися до 2026 року.

Мідь має високий попит у світі. При цьому обсяги її видобутку суттєво скорочуються. Тому задобрити зростання, що постійно зростає, неможливо. На сьогодні у руді в середньому міститься 0,85-0,9% міді. Крім того, ці цифри зменшуються. Виробники змушені використовувати дедалі більше сировини. Тільки так можна випускати колишні обсяги.

Більшість великих родовищ перебуває у експлуатації з ХIX століття. За весь період функціонування вони суттєво вичерпалися. Нові родовища міді також відкриваються. Однак їх дуже мало і запасів недостатньо. Тому у світових гірничодобувних компаній мало великих проектів. У перспективі ситуація краще не стане. Кількість проектів лише скорочуватиметься.

Ще одним негативним моментом є зниження цін. Саме це стосується металів. Через це скоротилися обсяги інвестицій. Довгострокові великі капіталовкладення не обіцяють вигоди. Тому інвестори не прагнуть вкладати свої кошти. Крім того, є складнощі з отриманням дозволів. Процес може затягуватись на десятки років.

Зберегти світовий ринок міді можна. Однак для цього доведеться підвищити ціни. Причому найвищі показники доведеться тримати не один рік. Тоді почнуть надходити великі інвестиції. Але тут є інший аспект. У результаті все може призвести до надлишку. Почнуть різко реалізовуватись безліч проектів. Обсяг пропозиції почне зростати, а ціни падати.

15 травня 2018
22 травня 2018