• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

На збагачувальній фабриці Кольської ГМК реалізували пілотний проект зі штучним інтелектом

2 жовтня 2018
На збагачувальній фабриці Кольської ГМК реалізували пілотний проект зі штучним інтелектом

Кольська ГМК належить до групи компаній "Норнікель". Вона займається реалізацією пілотного проекту контролю готової продукції. Це відбувається на ділянці брикетування збагачувальної фабрики. Там готується до плавки мідно-нікелевий концентрат. Проект передбачає використання «слабкого штучного інтелекту та машинного зору». Раніше нічого подібного на підприємстві не впроваджували.

«Машинний зір» найпопулярніша область, де застосовується штучний інтелект. Крім того, вона найшвидше розвивається. Область займається розробкою певних технологій. Завдяки їм одержують зображення об'єктів реального світу. Їх обробляють та аналізують. Після цього отримані результати використовують, щоб приймати рішення. Йдеться про рішення прикладних завдань.

До складу "машинного зору" входить відеокамера. Вона змонтована над конвеєром, де відбувається готова продукція. Також вона включає три нейронні мережі. Вони отримують відеосигнал. Потім з його підставу розпізнають матеріал. Він рухається транспортером. Також здійснюється класифікація за якістю.

Вся зібрана інформація потрапляє до загальної бази даних. Там вони обробляються. Після цього вони вирушають до керівництва збагачувальної фабрики. Відбувається це у вигляді графіків, зображень та таблиць. Усі надходження відбуваються у режимі реального часу. У такий спосіб аналізується виробничий процес. Так здійснюється контроль за дотриманням технологічних режимів.

Для підприємства впровадження передової цифрової технології є серйозним кроком. Ініціювали реалізацію проекту два підрозділи. Йдеться про збагачувальну фабрику та службу автоматизації. Фахівці самі все вивчали та аналізували.

27 вересня 2018
4 жовтня 2018