• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Екзотичний сплав галію вчать зберігати форму

17 вересня 2013
Екзотичний сплав галію вчать зберігати форму

Такий метал як галій є не тільки загальновідомим хімічним елементом з атомним номером тридцять один, а й одним з легких металів. Як показують наукові дослідження, такий метал, як галій, ніколи не зустрічався в чистому вигляді в природі, проте в бокситах та цинкових рудах іноді містяться його сполуки у дуже невеликих кількостях.

Галій - досить цікавий метал, він дуже м'який та пластичний і відрізняється сріблястим кольором. Однією з його цікавих особливостей є те, що він твердий лише за низьких температур, а за температури, яка не набагато перевищує кімнатну, він починає плавитися. Початок плавлення в дослідженнях було зафіксовано при температурі двадцять дев'ять цілих та вісім десятих градусів за Цельсієм.

Керуючись цією інформацією, австралійські інженери виготовили унікальне нанопокриття, яке змушує будь-які краплі такого сплаву, як галінстан, зберігати спочатку надану йому форму навіть після досить сильної деформації. Декілька слів необхідно сказати про галінстан: це дуже низькотемпературний сплав таких металів як галій, індій та олово, створений при температурі плавлення мінус дев'ятнадцять градусів за Цельсієм. Він досить поширений як безпечний аналог такої речовини як рідка ртуть.

Завдяки багаторічним дослідженням вченим вдалося отримати з галістану такого виду краплі, які намагаються всіма силами зберегти свою нормальну кулясту форму і зовні виглядають точно як металеві. Без спеціального покриття такі краплі після безпосереднього падіння на будь-яку тверду поверхню відразу ж втрачають свою форму, перетворюючись із куль на конусоподібні фігури. Але після нанесення нанорозмірного порошку тефлону краплі починають при падінні пружинити, як справжні м'ячики. Крім цього порошку в дослідженнях брали участь оксид вольфраму, індія, цинку, а також вуглецеві трубки, і лише нанорозмірний порошок тефлону дав такі приголомшливі результати.

Вчені, які відкрили такий цікавий феномен, поки що не можуть з упевненістю говорити про якесь реальне практичне застосування даного відкриття в промисловості чи електроніці, але таким чином отримані пружні краплі зарекомендували себе як відмінні провідники струму, і тому, швидше за все, на них чекаємо велике майбутнє у гнучкій електроніці.

16 вересня 2013
18 вересня 2013