• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Жирекенський ГЗК може призупинити виробництво через зниження цін на молібден

16 вересня 2013
Жирекенський ГЗК може призупинити виробництво через зниження цін на молібден

Як відомо, Жирекенський гірничо-збагачувальний комбінат є одним із елементів структури найбільшого в Росії виробника, який виготовляє феромолібден — Закритого акціонерного товариства «Союзметалресурс».

Через те, що перше півріччя цього року було зафіксовано значне зниження світових цін на молібден, це призвело до того, що комбінат почав скорочувати виробництво концентрату вже з початку перших місяців цього року порівняно з аналогічним періодом минулого року. Падіння виробництва концентрату сталося на дванадцять відсотків або на 1,29 тисяч тонн у першому півріччі цього року порівняно з першим півріччям минулого року, а зниження випуску феромолібдену відповідно знизилося на п'ятнадцять відсотків.

Міністерство промисловості Росії оприлюднило інформацію про те, що нещодавно надійшло прохання від Жирекенського гірничо-збагачувального комбінату про видачу товарного кредиту. Представники комбінату повідомляють, що така необхідність виникла через те, що через тотальне зниження цін на молібден у світі Жирекенський гірничо-збагачувальний комбінат може бути законсервований найближчим часом.

За словами представника місцевих органів управління, остаточна доля Жирекенського гірничо-збагачувального комбінату поки що до кінця не зрозуміла. Найімовірніше, трапиться саме так, що комбінат законсервують. Але як керівництво заводу, так і місцева влада робить все можливе, щоб не допустити найгіршого. І, як вважають місцеві органи управління, швидше за все, якщо з державного резерву буде виділено як товарний кредит феромолібденову руду, то ситуацію ще можна поправити та врятувати Жирекенський гірничо-збагачувальний комбінат від закриття.

Як заявляють представники Жирекенського гірничо-збагачувального комбінату, на світовому ринку зараз утворилася досить складна ситуація, оскільки за ринкової ціни кілограма феромолібдену в двадцять чотири долари та реальної собівартості видобутку такого кілограма становить тридцять дев'ять доларів неможливо довго підтримувати виробництво на нормальному рівні. І водночас, зазначають вони, місцевий уряд морально готовий до ймовірності повної консервації комбінату і на даний момент намагається оцінити можливості всіх наявних гірничодобувних підприємств, щоб у разі скорочення було куди влаштувати фахівців, які втратили роботу.

11 вересня 2013
17 вересня 2013