• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Освоєння нових мідних родовищ в Удокані

29 вересня 2013
Освоєння нових мідних родовищ в Удокані

Популярність та затребуваність міді у різних сферах народного господарства потребує постійного збільшення видобутку настільки цінного конструктивного та технологічного матеріалу. Особливі властивості мідних сплавів знайшли своє застосування в таких сферах, як теплотехніка, радіотехніка, електроніка, металургія, верстатобудування та багато інших важливих сфер життя сучасної людини.

Проте розробка нових мідних родовищ — справа клопітна і дуже затратна. Адже технологія видобутку та первинної обробки такого матеріалу потребує застосування цілого комплексу спеціалізованого обладнання та високої майстерності персоналу. Так, для первинних інвестицій у багате міддю родовище, розташоване в Забайкаллі (Удокан) за найскромнішими підрахунками потрібно не менше шести мільярдів американських доларів. Реалізувати цей проект має намір корпорація Металлоінвест. Остаточні розрахунки витрат будуть завершені цього року. За словами Андрія Варичева, який є директором корпорації — розробника, всі надані плани та документи відповідають стандартам міжнародної спільноти та схвалені не лише вітчизняними структурами, а й міжнародними організаціями. Однак, щоб подальший детальніший розгляд проекту був настільки ж успішним, компанії-розробнику належить виконати ще кілька умов.

За попередніми розрахунками необхідно п'ятнадцятирічний фінансування даного мідного родовища. Адже саме за цей термін за підтримки державних організацій для забезпечення будівництва інфраструктури, вкладення повністю окупляться. У зв'язку з тим, що видобуток міді в Удокані пов'язаний із досить великими технологічними складнощами, адже селективний видобуток матеріалу тут неможливий. Запланована потужність рудника становитиме близько чотирьохсот тисяч тонн щорічного видобутку мідного концентрату та двохсот тисяч тонн катодної сировини.

На сьогоднішній день це родовище важливої технологічної мідної сировини за своїми запасами стоїть на одному з перших місць у світі. Виробничий комплекс із видобутку матеріалу розрахований на переробку близько 36 мільйонів тонн мідної руди на рік. Однак такий процес не може розвернутися на повну силу через відсутність розвиненої інфраструктури на місці видобутку сировини. У міру розвитку такої структури потужності видобутку міді істотно зростуть.

24 вересня 2013
1 жовтня 2013