• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Спад виробництва алюмінію – крок до занепаду економіки

1 жовтня 2013
Спад виробництва алюмінію – крок до занепаду економіки

За попередніми прогнозами на ринку експорту алюмінію та виробів із нього спостерігається деякий спад. У зв'язку з перепрофілюванням багатьох великих підприємств із випуску подібної продукції на випуск нової продукції високого переділу до 2016 року виробництво первинного алюмінію скоротиться на шість відсотків, що приблизно відповідає рівню 2012 року. Завантаження потужностей подібних підприємств зможе досягати лише вісімдесяти відсотків. Приблизно виглядає ситуація і на мідному ринку.

Так як основна маса експорту алюмінію та деяких інших кольорових металів російського виробництва орієнтована на європейське співтовариство та азіатські держави, то швидко перенаправити весь потік у бік країн, що розвиваються, буде досить проблемно. Тому очікуване найближчим часом зростання продукції, що експортується, оцінюється всього в один відсоток. Навіть за вдалого збігу обставин цей показник не перевищить трьох відсотків. А динамічний розвиток вартісного рівня на подібну сировину, яка прогнозується до 2016 року, може поставити на межу банкрутства багато російських підприємств профільної спрямованості. Адже собівартість технологічного процесу виготовлення таких матеріалів дуже висока. Наприклад, випуск однієї тонни нікелю в середньому оцінюється у вісім тисяч доларів, а той же показник для міді становить від трьох до п'яти тисяч доларів. За поточних роздрібних цін на нікель та його похідні вже у 2013 році працюють на збиток багато підприємств із застарілими технологічними лініями. Якщо додати до цього положення природне зростання цін на послуги та тарифи комунальної сфери та енергоресурси, зумовлене монополією на них, то найближчим часом тонку межу збитковості переступить більшість російських підприємств, що працюють у напрямку кольорових металів. Основою вартості на металургійну продукцію є тенденції розвитку всієї світової економіки та коливання цін на нафтовому ринку. Тому стабільність та розвиток російського комплексу видобутку та обробки кольорових металів повною мірою залежить від спокою на міжнародній арені.

Окрім суто економічного підґрунтя найчастіше вплив у коливанні цінової політики даної сфери має політична ситуація та стабільні позиції будь-якої держави у світі. Тому такі нерадісні тенденції у розвитку викликають серйозну тривогу та занепокоєння майбутнім.

29 вересня 2013
2 жовтня 2013