• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Бронза у мистецтві

8 жовтня 2013
Бронза у мистецтві

З давніх-давен бронза була затребувана і популярна в різних напрямках мистецтва. Декоративно-прикладні скульптури, виливки дзвонів, інкрустація дерев'яних і кістяних виробів не обходиться без унікального сплаву з масою корисних якостей. Така популярність пояснюється просто тим, що ливарні якості матеріалу дозволяють легко відтворити найдрібніші деталі скульптури. У свою чергу високі характеристики в'язкості, пружності та пластичності дають можливість виготовити об'ємний виріб із значним виступом конструктивних елементів без допомоги додаткових опорних пристроїв або поділом конструктивних елементів. Також унікальні властивості бронзового сплаву дають можливість отримати легку по вазі порожнисту виливок.

Крім усього іншого витвори мистецтва з бронзи згодом під дією навколишньої атмосфери набувають стійкого благородного відтінку, який також відомий під назвою патини. Тон патини залежно від часу впливу кисню на бронзовий об'єкт і додаткових умов у приміщенні може змінюватись, від зеленого та темно-коричневого забарвлення до чорного смоляного кольору. Додатково варто відзначити, що цей матеріал легко піддається хімічним видам тонування, таким як золочення або обробка платиною.

На сьогоднішній день відомо багато областей високого мистецтва та народної прикладної творчості, де затребувана бронза. Серед найпопулярніших напрямів можна відзначити карбування, виготовлення гравюр, художню ковку та багато іншого. Різна обробка готових виробів дозволяє урізноманітнити структуру та колірну палітру бронзового матеріалу. Вишукані скульптури з незвичайного та легкого в обробці сплаву почали виготовляти ще давні єгиптяни за три тисячі років до нашої ери. Для їхнього виробництва попередньо готували стулчасті форми з глини, закритого типу, які повторювали контури вихідної моделі. Для забезпечення єдності форми стики круглого предмета скріплювали олов'яною вставкою, а всі нерівності стикового шва згладжували за допомогою карбування. У Китаї, де бронза з'явилася на тисячу років пізніше, особливої досконалості досягла технологія полірування дзеркальних поверхонь із бронзи. Навіть зараз масивна рама, з хитромудрим орнаментом виготовлена зі сплаву міді та олова або старовинний хитромудрий свічник, покритий витонченою патиною, мало кого не чіпатиме до самої глибини душі.

7 жовтня 2013
9 жовтня 2013