• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Мідна історія

7 жовтня 2013
Мідна історія

Історичні відомості про мідь йдуть у глибину століть. Ще в незабутньому творінні Лукреція під назвою «Про природу речей» зустрічаються згадки про матеріал з унікальними властивостями, який замінив собою пазурі, зуби та каміння, що використовувалися як могутня зброя первісною людиною. Подібна сировина входить у сімку доісторичних матеріалів нарівні із золотом, сріблом, залізом, оловом, свинцем та ртуттю. Особливу роль мідь зіграла у становленні та розвитку людської культури, залишивши свій слід у назві цілої доби. Всі ми добре пам'ятаємо, як на зміну кам'яному віці прийшов мідний період, що змінився своєю чергою століттям бронзи.

Поява міді в житті людини неоднорідна в часовому інтервалі, якщо американське населення відкрило для себе нову сировину близько чотирьохсот років тому, то жителі Стародавнього Єгипту активно використовували мідні вироби ще задовго до настання нашої ери. Відома всьому світу піраміда Хеопса будувалася за допомогою інструменту виготовленого з нової сировини. Для виготовлення першого мідного інструменту застосовувалися самородки даного матеріалу, утворені самою природою, виплавляти чистий виріб їхньої багатої руди навчилися набагато пізніше. Після перших спроб обробки ковкого пластичного металу, вироби з такої сировини дуже швидко заслужили на визнання всього світу. Цікаво відзначити, що греки познайомилися з мідною сировиною набагато пізніше, ніж з бронзою, хоча решта людства дізнавалася ці метали у зворотному порядку. Причому саме грецька медоносна руда містила у своєму складі певну кількість олова, тож жителі сонячної країни досить швидко освоїли виробництво ще одного важливого конструктивного матеріалу.

У Греції обробка міді перетворилася на мистецтво, яке благополучно успадкувала римська імперія. Дане войовниче населення отримувало вихідну породу для одержання важливого конструкційного матеріалу з підкорених країн, а також продовжувало розробляти копальні Кіпру та Криту. Цікаво відзначити, що латинське ім'я міді співзвучне із назвою останнього грецького острова. Подібний матеріал відіграв дуже велику роль, як у промисловому, так і в культурному житті людства, визначивши розвиток не лише техніки, а й мистецтва. Можливості сучасного обладнання дозволяють отримувати мідну сировину високої якості як у чистому вигляді, так і у формі різних сплавів, які активно застосовуються практично у всіх сферах народного господарства.

2 жовтня 2013
8 жовтня 2013