• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Галлієвий термометр – незвичайне застосування кумедного металу

23 жовтня 2013
Галлієвий термометр – незвичайне застосування кумедного металу

Галій один із найцікавіших і навіть кумедних елементів періодичної системи. Адже де ви ще бачили метал, який здатний розплавитись, у людській долоні. Хоча враховуючи деяку токсичність матеріалу, проводити подібні експерименти краще в захисних рукавичках. Друга цікава особливість галію представлена особливо його охолодження. Навіть якщо спочатку розплавлений матеріал охолодити на тридцять градусів нижче за його температуру плавлення, він все ще залишиться рідким. Хоча, якщо додати в подібний розчин шматочок твердої сировини, то процес кристалізації почнеться відразу на ваших очах. Той самий ефект досягається при додаванні в рідкий метал невеликого шматка льоду.

Завдяки своїм незвичайним властивостям подібна сировина отримала досить несподіване застосування. Так як рідкий галій не застигає у великому температурному інтервалі, його запропонували використовувати в якості рідини для стовпчика високотемпературного термометра. Теоретично подібним термометром можна вимірювати температури аж до 2000 градусів. Подібні термометри використовувалися в лабораторних умовах ще з шістдесятих років ХХ століття, хоча надто великого поширення не набули. Пояснюється цей факт досить просто, при значному підвищенні температурного режиму подібний метал може виявляти дуже агресивні властивості, роз'їдаючи всі перешкоди на своєму шляху, включаючи колби з титану або вольфраму. Також варто відзначити, що скляні та кварцові поверхні галій відмінно змочує, а значить, налипнувши на скляну колбу, метал не дозволить достовірно пізнавати температуру. Ще один фактор ризику - охолодження подібного термометра нижче двадцяти восьми градусної межі. Саме за цією рисою галій починає застигати, виявляючи всі якості води під час замерзання. Тому при охолодженні галієвий прилад для вимірювання температури може легко розірвати зсередини.

Проте в сучасному світі все більшого значення набуває екологічна безпека того чи іншого товару. Саме тому багато європейських організацій з охорони здоров'я виступили з протестом проти застосування як начинки для термометра небезпечної ртуті, а отже, галієве питання все ще залишається відкритим і актуальним, тим більше на деяких міжнародних аукціонах термометри з галієвою начинкою користуються попитом і затребуваністю навіть сьогодні. .

22 жовтня 2013
28 жовтня 2013