• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Нова технологія вилучення нікелю

22 жовтня 2013
Нова технологія вилучення нікелю

Нещодавно лідируюче російське підприємство з видобутку нікелю «Норільський нікель» презентувало світові нову технологію вилучення чистої сировини з первинної руди. Своєю появою світ дана розробка зобов'язана колективу науково-технічних розробок та екологічної безпеки дочірнього підприємства концерну Кольського ГМК. Даний комбінат за тісної співпраці з науковими співробітниками інституту «Гіпронікель» освоїв зовсім новий спосіб вилучення металу з сульфідної первинної сировини. Цей метод заснований на процесі вилуговування при подачі кисню та хлору до зони робіт.

У процесі подібного вилучення залізиста частка вихідної сировини переходить у розряд залишку, а мідь у вигляді сульфідної сполуки виводиться зі складу вилуговування на основі нікелю або кобальту. Потім отриманий залишковий склад піддається додаткової очищувальної обробки, в ході якої видаляються з нього інші шкідливі домішки. На заключному етапі обробки нікелеві або кобальтові гідроксиди, що пройшли попереднє очищення, піддаються електролізу для трансформації в товарний стан. Після всього комплексу технологічних заходів із вихідної сировини витягується конкурентоспроможний товарний метал високої чистоти та якості.

Такий метод отримання нікелю відрізняється з інших аналогічних процесів високої економічної доцільністю. Адже з ланцюжка виробничих операцій повністю виключаються пірометалургійні переділи, які вимагають значних фінансових та експлуатаційних витрат. Також інноваційний метод отримання нікелевого сировини дозволяє вивільнити з рудного концентрату готовому залишку на п'ять відсотків більше чистої продукції, ніж попередні способи обробки. Усі перелічені позитивні сторони даної технології пророкують їй велике майбутнє, як у вітчизняній, і у світовій практиці. Вже сьогодні унікальний винахід норильських металургів отримав широке визнання та схвалення у федеральних російських службах з прав на інтелектуальну власність.

«Норільський нікель» по праву займає лідируючі позиції в даній галузі, адже концерн йде в ногу з часом і постійно вдосконалює свої технологічні процеси, активно впроваджуючи нові унікальні винаходи, що підвищують ефективність та рентабельність виробництва.

21 жовтня 2013
23 жовтня 2013