• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Різні варіації на тему мідних сплавів

28 жовтня 2013
Різні варіації на тему мідних сплавів

Хоча характеристики міді міцності і не дуже високі, але в поєднанні з іншими елементами подібний матеріал може застосовуватися навіть у збройовій справі. Наприклад, поєднання міді із цинком під назвою латуні вже давно взяли на замітку артилерійські війська. Так більшість смертоносних снарядів для артилерійських знарядь виготовлено із міцної та стійкої до руйнування латуні. Для надання даним виробам більшої твердості та міцності вихідний склад матеріал для снарядів може легуватися деякою кількістю алюмінію, марганцю, магнію та інших хімічних елементів.

Чим же пояснити подібний вибір сировини, адже деякі матеріали типу алюмінію або чорних металів набагато дешевші за латунь, відповідь досить проста. Сплав на основі міді добре піддається обробці тиском і відрізняється високим показником в'язкості, тому здатний досить добре чинити опір навантаженням ударного характеру, які виникають в гарматі під дією порохового газу. До речі, ще одна важлива перевага гільз виготовлених з латуні — можливість їх неодноразового застосування. Ще у воєнний час до кожного дивізіону прикріплювалася спеціальна людина, яка мала збирати відпрацьовані гільзи для їхньої наступної зарядки та нового використання. Мідне наповнення матеріалу, що використовується для виробництва гільз артилерійських снарядів, оцінюється в шістдесят вісім відсотків.

Ще однією важливою групою серед медовмісних сплавів є співтовариство морських латунів. Високі корозійно-стійкі властивості подібних матеріалів та їх активний опір руйнівній дії морської солі визначили основне призначення такої сировини, яка відбилася в назві матеріалу. Найстійкішим у цьому відношенні вважається сплав під назвою «томпак», який хоч і відноситься до латунь, але здебільшого складається з міді (мідна частка може досягати 97 відсотків). Відмінною особливістю морських латунів є обов'язкова наявність у них олова.

Загалом асортимент сплавів на основі міді, що випускаються сучасною промисловістю, дуже великий. Якщо сильно постаратися, то серед такого розмаїття мідної продукції можна знайти вирішення практично кожної проблеми виробничого комплексу. Адже з невеликою добавкою необхідних легуючих речовин мідному сплаву можна надати практично будь-які необхідні властивості вирішення важливих виробничих завдань.

23 жовтня 2013
29 жовтня 2013