• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Нікель – користь для здоров'я

15 жовтня 2013
Нікель – користь для здоров'я

Всі ми знаємо, що виробництво нікелю пов'язане з величезним ризиком для довкілля та всіх живих організмів. Адже деякі відходи та леткі сполуки процесу видобутку та переробки нікельвмісної руди провокують збіднення ґрунту, виснаження запасів глибинних вод та зміну флори та фауни місцевості. Згодом багато гектарів прилеглої території до комбінату з виробництва даного матеріалу можуть перетворитися на справжнісіньку пустелю. Постійне вдихання пилу подібного матеріалу або деяких видів його сполук, що виділяються в процесі виробництва людиною, може стати причиною розвитку різних пухлин, у тому числі і онкологічних та загострення захворювань органів дихання. Тим неймовірніше звучить твердження, що життєдіяльність людського організму абсолютно неможлива без такої канцерогенної речовини, яка є в деяких продуктах харчування.

Основним визначальним чинником користі чи шкоди нікелю є його доза. Для людини необхідність такого мікроелементу обмежена тридцятьма п'ятьма мікрограмами на добу. Як і багатьох інших корисних речовин роль даного хімічного елемента визначено як каталізатора деяких ферментів. Завдяки присутності важливого компонента відповідні хімічні реакції та важливі енергетичні процеси життєдіяльності прискорюються, забезпечуючи здоров'я та функціональність важливих систем. До речі обґрунтована потреба в нікелі людського організму може трохи змінюватися в залежності від кількості заліза, що надходить туди ж. При збільшенні залізистої частки в продуктах харчування, збільшується і необхідність у нікелі і, навпаки, при зменшенні кількості заліза, потреба в його незмінному компаньйоні та супутнику теж знижується. Як правило, нікелевий дефіцит цілком перекривається їжею, і потреби додаткового прийому подібної речовини немає. У достатній кількості нікелева частка присутня у шоколаді та горіхах, а також у різних видах зернових культур, гороху, деяких овочах та фруктах.

Причому варто додатково зазначити, що та форма нікелю, на яку багаті продукти харчування, абсолютно безпечна для людини, шкоду здоров'ю здатні завдати тільки відходів промислового виробництва. Тому можна впевнено стверджувати, що навіть найнебезпечніший елемент може приносити користь людському організму, якщо правильно визначити необхідне дозування.

15 жовтня 2013
21 жовтня 2013