• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Підвищення цін на ванадій тривало недовго

15 жовтня 2013
Підвищення цін на ванадій тривало недовго

Унікальні якості ванадію давно зробили його досить затребуваним хімічним елементом у багатьох галузях сучасного промислового комплексу. Адже майже всі спеціальні сталі або високоякісні сплави особливого призначення легуються цим компонентом для надання сировині важливих технологічних та конструкційних якостей. Також на основі ванадію виробляється дуже цікавий феросплав під назвою феррованадія.

Після швидкого розпаду союзу, який об'єднував багато десятиліть дружні республіки, багато новоявлених самостійних держав з цієї коаліції зіткнулися з гострим сировинним дефіцитом. Особливо безперспективною у цій галузі ситуація здавалася для Росії. Адже багаті вольфрамові та молібденові родовища виявилися далеко за межами країни, десь у найближчих сусідів. Доступними залишилися лише титанові та ванадієві поклади. Причому саме ванадій, на видобуток якого зробила ставку Росія, що розвивається, став згодом основним фундаментом розвитку економіки країни, а точніше її нафтопереробної галузі. Ванадієве легування активно застосовується для більшості складових частин нафтопереробного обладнання та трубопроводів, а також комплексів для транспортування газу. Також даний елемент затребуваний при виробництві рейок з підвищеною стійкістю до зношування, такі вироби дуже необхідні для російської розгалуженої залізничної мережі.

Протягом усієї історії виробництва ферованадія, ціни на цей матеріал постійно коливалися, то поступово збільшуючись, то знову зменшуючись, не даючи підприємствам, у виробництві яких задіяна ця сировина, насолодитися хоча б відносною стабільністю. Дещо стабілізувати ситуацію вдалося в 2010 році, коли вартість матеріалу закріпилася на позначці тридцять американських доларів за кожен кілограм сировини. Але дана стабільність не підкріпилася зростанням попиту на продукт, у зв'язку з чим намітилося планомірне падіння вартості аж до листопада минулого року. Після листопада 2012 року раптово став зростати попит на ванадій з боку китайського ринку, і трапилося диво, буквально за тридцять днів ванадієва сировина піднялася в ціні майже на третину своєї первісної вартості. Такий стан речей став поширюватися у всьому світі зі швидкістю епідемії. Сьогодні зростання ціни важливого стратегічного матеріалу продовжується, і черговий спад за прогнозами експертів цьому переділу не загрожує. Гарантом стабільності ситуації є довгострокові проекти розвитку деяких міжнародних концернів з виробництва подібної продукції.

14 жовтня 2013
15 жовтня 2013