• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Споживання нікелю у світовому масштабі

30 жовтня 2013
Споживання нікелю у світовому масштабі

Як і багато інших ринків металопродукції та важливих конструкційних сплавів за підрахунками статистичної компанії WBMS, нікелевий ринковий сегмент протягом кількох років характеризувався стійким перевищенням пропозиції над попитом. Якщо у 2011 році більшість країн європейської спільноти відзначили дефіцит нікелю, то до 2012 року зростання продуктивності великих концернів, пов'язане з відкриттям нових багатих родовищ, призвело до переходу товарно-грошових маніпуляцій між споживачем та постачальником на новий рівень та утворення стійкого надлишку сріблястого металічного сиру. Хоча світовий попит на подібну сировину значно збільшився, але зростання виробництва перекрило з лишком навіть збільшення потреби в нікелевих матеріалах.

На сьогоднішній день левову частку всього нікелю представленого на вітчизняному та міжнародному ринку виробляють п'ять великих компаній. Лідируюче місце у цій чудовій п'ятірці займає російська корпорація під назвою «Норільський нікель», зі своїми річними обсягами випуску готової сировини близько трьохсот тисяч тонн. Друге та третє місце на п'єдесталі займають компанії бразильсько-канадського та англо-австралійського наповнення.

Споживання нікелевого сировини в розрізі світового ринку можна поділити на первинний та кінцевий тип. Первинне споживання сировини визначають ті промислові галузі, де сріблястий метал з унікальними властивостями використовується у чистому вигляді, вторинне споживання залежить від торгових компаній, що використовують у своїй діяльності різні напівфабрикати та готові вироби з нікелю та його сплавів. Причому понад дві третини всього обсягу нікелевого виробництва відводиться на первинне споживання у сфері виготовлення різних марок нержавіючих сталей. Також постійними споживачами важливого конструкційного матеріалу є гальванічна галузь і сфера виробництва різноманітних сплавів, що містять нікель.

У зв'язку з тим фактом, що на сьогоднішній день попит на цей матеріал суттєво випереджає обсяги пропозицій від провідних виробників, цього року надлишок нікелевих виробів на світовому ринку дещо скоротиться. Вартість важливого конструкційного матеріалу неухильно підвищуватиметься і до 2014 року досягне позначки вісімнадцять тисяч американських доларів за кожну тонну сировини. Такий сприятливий прогноз дозволить основним підприємствам, що формують напрямок роботи галузі, забезпечити свою стабільність і неухильне процвітання.

29 жовтня 2013
4 листопада 2013