• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Застосування кремнію та нікелю в альтернативних джерелах живлення

26 листопада 2013
Застосування кремнію та нікелю в альтернативних джерелах живлення

Унікальні властивості нікелю роблять цей матеріал дуже затребуваним у сфері винахідництва та наукових відкриттів. Так надтонка міцна нікелева плівка разом із кремнієвими пластинками стали основою досить дешевого і цілком доступного до складання навіть у домашніх умовах приладу, здатного розщепити молекулу води на водневу та кисневу частку.

Група вчених зі Стенфордського університету, розташованого в Америці, вже давно займається вивченням властивостей нікелю, придатних для використання в альтернативних джерелах харчування. Винахід нового апарату, який зможе накопичувати енергію водню, отриманого з води, а потім віддавати її при необхідності наукові генії вважають справжнім проривом із даної галузі. У міру досліджень та експериментів, які провела наукова спільнота, вченим вдалося досягти безлічі цікавих результатів. Так ще влітку минулого року співробітники американського університету вдосконалили одну з найдавніших акумуляторних батарей, винайдену колись Едісоном та прискорили її роботу більш ніж у тисячу разів.

Робота приладу розщеплення молекул води ґрунтується на застосуванні сонячної енергії. Дві з'єднані між собою тонкі кремнієві пластинки, одна з яких покрита захисною субстанцією на основі нікелю, виконують роль своєрідних електродів. Коли сонячне світло потрапляє на поверхню цих електродів, вони генерують електричний струм, що впливає на водні молекули і змушує їх розпадатися окремі атоми водню і кисню.

Нікель несе у собі захисні функції, завдяки яким кисень не може надто швидко зіпсувати кремнієві платівки. Також саме нікелеве покриття сприяє підвищенню струмової напруженості, що значно збільшує коефіцієнт корисної дії унікального апарату. Подібна конструкція дозволяє застосовувати незвичайний прилад досить тривалих виробничих циклах. Вчені запевнили, що якщо електроди взаємодіятимуть із киснем протягом сімдесяти двох годин без перерви, на поверхні конструктивних елементів апарату не з'явиться навіть найменшого натяку на корозійні руйнування. Відносно невисока вартість такого обладнання може стати гарантією швидкої адаптації нової технології одержання чистого водню у промислових умовах.

25 листопада 2013
27 листопада 2013