• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Ціни на мідь та нікель неухильно падають

3 грудня 2013
Ціни на мідь та нікель неухильно падають

Зниження цін на мідні та нікелеві напівфабрикати вже давно не дає спокійно спати багатьом компаніям виробникам такої продукції. Однак найближчим часом на даному сегменті ринку певної стабільності не передбачається. За прогнозами незалежного рейтингового агентства міжнародного рівня Fitch Ratings тенденція зниження вартості міді та нікелю продовжуватиметься, як мінімум, протягом двох наступних років. Адже донедавна основним споживачем такої сировини була китайська республіка, яка активно розвивала свою промисловість, тому зниження темпів розвитку Китаю торкнулося і мідно-нікелевого відсіку виробничої сфери.

Зараз темпи зростання китайського промислового комплексу суттєво скоротилися, що не забарилося на ринку кольорових металів. Європейські запити у цьому секторі також відрізняються катастрофічною помірністю. Тому зниження цін на продаж міді та нікелю не досягло свого рекордного мінімуму і триватиме ще довго. Вже цього року, за оцінкою Лондонської біржі металів, вартість мідної сировини знизилася як мінімум на три відсотки порівняно з очікуваною промисловцями ціною, до наступного року очікується падіння вартості ще на три відсотки, але вже від поточної ціни. Вирішальним чинником у питанні став запуск кількох великих мідних родовищ, і натомість загального уповільнення даного сегмента ринку. Таке потужне вливання додаткового продукту порушило тендітний баланс відповідності попиту та пропозиції у цій сфері, зумовивши зниження мідної цінності. Ця тенденція змусить виробників відмовитися від продажу цінної промислової сировини та призведе до зростання складських запасів.

Однак нікель, сіючи долю, можливо минає. Незважаючи на деяке зниження цінності цього металу цього року, незабаром ситуація не тільки стабілізується, але навіть суттєво покращиться, адже ціна на подібний унікальний метал помітно підвищиться через очікуване зростання попиту. В даний час уповільнення темпів зростання в основних сферах споживання нікель призвів до зниження активності на відповідному ринковому сегменті. Але вже наступного року ціна на матеріал почне підніматися і може сягнути дев'ятнадцяти тисяч доларів за тонну.

Трохи менше зростання прогнозується над ринком алюмінію. Після падіння вартості сріблястого металу протягом поточного року, дуже скоро ситуація обіцяє круто змінитись. Збільшення попиту даний вид сировини, зважаючи на розширення сфери його застосування у промисловому комплексі, призведе до невеликого підвищення його ринкової вартості.

2 грудня 2013
4 грудня 2013