• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Більшість нержавіючої сталі - імпортна

6 січня 2014
Більшість нержавіючої сталі - імпортна

В Україні нержавіюча сталь виробляється в малих обсягах, натомість велика частка імпортної сталі на ринку країни. Це відбувається через те, що обладнання застаріло. Також вітчизняна продукція має низьку якість, і вона не може конкурувати із закордонним товаром. Про це повідомляє компанія Pro-Consulting, яка проводила дослідження ринку нержавіючої сталі у країні. Щороку споживається до кілограма досліджуваної продукції одну людину. У той самий час у найрозвиненіших країнах душу населення припадає 12 кг стали.

За даними International Stainless Steel Forum, зараз виплавляється на 4,6% більше нержавіючої сталі, ніж за аналогічний період минулого року. При цьому виробництво цього металу збільшилося в Китаї та деяких країнах Європи. В інших країнах виробництво стали знизилося. В Україні обсяг виробництва листової сталі був значно збільшений три роки тому, проте з минулого року показники суттєво знизилися та продовжують знижуватися. Попит на вітчизняну продукцію невеликий через високий конкурентний тиск імпортної продукції.

Структура виробництва сталі така, що майже вся нержавіюча сталь, яка виробляється в країні — це гарячекатана сталь. Це з специфікою техоснащення підприємств. За дев'ять місяців 2013 року імпорт нержавіючої сталі припадав переважно на Тайвань. Але вага імпорту їх цієї країни скоротилася до 2012 року як у натуральному (29%), так і грошовому вираженні (до 18%). Також постачають сталь Росія, Польща, Італія, Туреччина та Китай. Для того, щоб вітчизняні оператори зайняли впевненіші позиції на цьому ринку, потрібна підтримка держави, оптимізація виробництва. Потрібно впроваджувати енергозберігаючі технології та мінімізувати витрати.

Зараз нержавіюча сталь застосовується в Україні у багатьох сферах — у будівництві, архітектурі, дизайні. Вона є матеріалом для виготовлення обладнання для харчових та хімічних підприємств. Її використовують із зберігання продуктів, напоїв. Також зі сталі виготовляють різні кухонні речі. Цей метал використовується для виробництва труб. Прокат нержавіючої сталі включає такі види продукції, як смуга, коло, лист та квадрат. Листова нержавіюча сталь є одним із найуніверсальніших металуричних продуктів. Вона має власну технологію виробництва.

1 січня 2014
7 січня 2014