• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Дрібних монет із нержавіючої сталі не буде

7 січня 2014
Дрібних монет із нержавіючої сталі не буде

У наступному році Нацбанк України припинить карбування монет номіналом 1 і 2 копійки. Їхнє карбування з нержавіючої сталі дорого обходиться державі. При цьому зараз розробляється дизайн двогривневої монети. Щодо дрібних монет, то їх виробництво стало невигідним. Основні причини — не лише побутові, хоч і вони відіграли важливу роль. На одну чи дві копійки сьогодні абсолютно нічого неможливо купити. А економічні причини такі — монети карбують із нержавіючої сталі високої марки, і одна монета має собівартість близько 15 копійок. А якщо врахувати, що сто монет важать 15 кілограмів, то легко здогадатися, чому українську дрібницю часто вивозять за кордон як цінний брухт.

Експерти стверджують, що економічні втрати від карбування та інкасації та перерахунку одно- та двокопійкових монет становить близько 5 мільйонів гривень на рік. Громадяни сприймуть таку новину позитивно, тому що копійками зараз дуже важко розраховуватися. Тим більше, що ціни не піднімуться, а лише округлятимуться до п'яти копійок, щоб продавці могли дати здачу. Незадоволені цією новиною маркетологи, адже тепер на різних товарах не можна буде ставити ціну з числами 49 чи 99 після коми, і цифри доведеться заокруглювати. Наприклад, цей маркетинговий хід часто використовують супермаркети, ставлячи на цінниках число 99,99, що дорівнює практично 100 гривням, проте покупець свідомо сприймає ціну як нижчу. Представники рекламної сфери та торгівлі вважають, що з цієї причини можуть знизитися продажі всіх груп товарів — харчових продуктів, побутової техніки, ліків, одягу, взуття тощо.

Нинішні гривні було введено в обіг понад сімнадцять років тому, 1996 року. Проте окремі тиражі монет було викарбувано заздалегідь. Монети для України карбували такі країни, як Італія та Велика Британія. Наразі ці монети карбує вітчизняне підприємство, Луганський патронний завод. Наразі одна гривня випуску 1992 року коштує близько трьох тисяч гривень. А різні пам'ятні монети набагато дорожчі, але дістати їх важко. Як стверджують досвідчені нумізмати, кожен громадянин України є потенційно власником великого стану, проте не усвідомлює цього. Користуючись цим, шахраї дають оголошення про придбання таких грошей практично за безцінь та перепродують за кілька тисяч доларів.

6 січня 2014
8 січня 2014