• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Падіння ціни алюмінію на світовому ринку спровокувало зниження його експорту з Таджикистану

1 січня 2014
Падіння ціни алюмінію на світовому ринку спровокувало зниження його експорту з Таджикистану

Цього тижня спостерігається рекордне зниження ціни на алюміній за останні кілька років. Так, на сьогоднішній день вартість ф'ючерсів з передбачуваною поставкою через 3 місяці на біржі металів у Лондоні складе більше 1,757 тисячі американських доларів за одну тонну алюмінію. Примітно, що ще минулого тижня ціна на цей метал опускалася до рівня 1,748 тисячі за тонну.

За оцінками світових ЗМІ, накопичення рекордних запасів алюмінію на складах викликане масовим надвиробництвом алюмінію. Однак на фізичному ринку представленого металу бракує через часті затримки з поставками. Оператори складів значною мірою наростили запаси алюмінію, що призвело до утворення довгих черг споживачів, що призводять до стрімкого збільшення орендної плати так зване зберігання даного товару.

Щодо виробництва алюмінію в Таджикистані, слід зазначити, що імпорт цього металу та його безпосереднє виготовлення не мають значного впливу на стан світового ринку, але світові ціни на алюміній мають тенденцію до зниження, що згодом може негативно позначитися на виробництві алюмінію у зазначеній країні. Адже низька вартість представленого металу знижує інтерес виробляти його надалі.

Враховуючи тенденції, що склалися на світовому ринку, таджицьким алюмінієвим компаніям потрібно утримувати займані ними позиції на ринку, щоб бути більш конкурентоспроможними і зміцнити існуючі позиції на вже зайнятих ринках, наприклад, у Туреччині.

Сумнівів не залишається, світові ціни на представлений вашій увазі метал неухильно знижуватимуться, оскільки інвестори поступово уникають складської політики і згодом почнуть розпродувати накопичені запаси. Подібна дія призведе до збільшення пропозиції, яка помітно перевищуватиме попит. У свою чергу, для Таджикистану падіння світових цін на алюміній не стане серйозним потрясінням, і країна благополучно переживе це хвилювання. Але якщо споживач буде стабільно купувати алюміній, в результаті чого світова ціна не знизиться до рівня собівартості, тоді ситуація переважно не зміниться, хіба що це позначиться на прибутковості компанії, що займається виготовленням алюмінію.

31 грудня 2013
6 січня 2014