• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

«Норільський нікель» не втратить своєї рентабельності

21 січня 2014
«Норільський нікель» не втратить своєї рентабельності

Антон Берлін, керівник управління маркетингу ЗАТ "Норметімпекс", дочірньої фірми російської гірничо-металургійної компанії "Норільський нікель", впевнений, що основна компанія залишиться рентабельною незалежно від світових цін на нікель. Оскільки «Норільський нікель» виконує роботу не тільки з нікелем, а й з паладієм, платиною, кобальтом та іншою сировиною, компанія має реальну можливість не продавати всі запаси нікелю, а складувати їх, все одно отримуючи при цьому прибуток.

І це незважаючи на те, що ціни на нікель наприкінці 2013 року різко пішли вниз, і вже в грудні замість 18 тис. USD за тонну становили лише 13,5 тис. USD. До того ж, нікель займає основну частину продукції, що виробляється «Норнікель», проте компанія розраховує збільшувати у своїх активах відсоток металів, що входять до платинової групи, щоб залишатися на плаву.

Зрозуміло, потрібен час, проте А. Берлін упевнений, що після п'яти років нова стратегія принесе свої плоди, і виробництво платаноїдів пережене виробництво міді та нікелю. Також компанія зацікавлена у розробці родовищ металів платинової групи, але поки що інтерес лише теоретичний. У новій стратегії, розробленій «Норільським нікелем», одним із основних моментів є зосередження уваги на ключових активах без розпорошення на незначні.

Для компанії актив вважається основним у тому випадку, якщо він досить масштабний і здатний надати "Норнікелю" прибуток в один і більше млрд. USD і при цьому його рентабельність становить більше 40% за EBITDA, а життєздатність не менше 20 років.

Китай також не має наміру здавати позиції, збільшуючи імпорт нікелю. За статистикою у грудні 2013 року, порівняно з 2012 роком, він зріс на 14,6% і склав 7,82 млн. тонн на кінець листопада. Зростають і постачання сировини до країни.

На початок січня 2014 року за повідомленнями Metal Bulletin не відбулося жодних помітних змін, які б торкнулися премій на спотовий нікель, таким чином, Індонезійська заборона ніяк не вплинула на торги, як не вплинула і китайський Новий рік, що відзначається за місячним календарем.

Премії на нікель, що виробляється та поставляється в Китай «Норільським нікелем», розташовуються в ціновому діапазоні від 110 до 170 USD на ціну тонни; раніше вартість становила від 120 до 150 USD. Як зазначає один із трейдерів, переважна більшість очікує на офіційну заборону на вивезення індонезійської сировини.

20 січня 2014
22 січня 2014