• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Попит на нікель продовжує зростати

17 червня 2014
Попит на нікель продовжує зростати

У зв'язку з Індонезійською забороною гірничодобувні компанії збільшують виробництво нікелю, виробники КНР розглядають нові проекти, здатні забезпечити випуск нікелевого чавуну. Нещодавно було завершено будівельні роботи зі зведення нового великого металургійного комбінату з виробничою потужністю 500 тисяч тонн на рік. Проте робота цього підприємства ґрунтується на постачаннях імпортної руди, основним джерелом яких будуть країни Південно-Східної Азії. Сама Індонезія планує запустити поточного року дев'ять підприємств з обробки нікелевої руди, оскільки після введення в дію заборони потрібні нові потужності для обробки сировини.

У Японії індонезійські поставки припадало понад 50% від обсягу всього імпорту нікелевої руди, отже навіть у разі надходження сировини з інших джерел брак необхідної кількості буде відчутною, тому виробництво і нікелю, і феронікелю очікувано знизиться.

У зв'язку зі зниженням обсягів виробництва та зростанням котирувань нікелю можна також очікувати підвищення вартості сталевої продукції. За прогнозами аналітиків річні обсяги виробництва у 2014 році становитимуть приблизно 40 мільйонів тонн, що вище за показники аналогічного торішнього періоду на 7-8% — отже, витрата нікелю збільшиться відповідно. Викликає побоювання фахівців і можливість заборони на імпорт продукції з РФ до Європи та США, а також припинення експорту як удар у відповідь на економічні санкції з боку РФ.

Не виключають певних складнощів і непередбачені технологічні збої — так, компанія «Vale» вимушено призупинила діяльність заводу з виробництва нікелю «Goro» у Новій Каледонії у зв'язку з витоком відходів на початку травня, про відновлення роботи відомостей наразі немає.

Деяка надія покладається на нові проекти, у 2014 році таким чином очікується поповнення 118 тисяч тонн нікелю, проте цієї кількості не вистачить на повне забезпечення пропозиції. До кінця другої декади травня запаси металу на Лондонській біржі досягали обсягу 279138 тонн, що разом з китайськими запасами та обсягами інших країн дає можливість споживання протягом 24 тижнів. У разі подальшого підвищення вартості нікелю як варіант вирішення проблеми можливе часткове заміщення нержавіючої сталі марганцевмісної. Незважаючи на відновлення діяльності збиткових виробництв та їх модернізацію, навряд чи до 2015 року вони зможуть забезпечити достатні обсяги нікелю, тому незабаром слід очікувати на його значний дефіцит.

16 червня 2014
18 червня 2014