• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

"Русал" виграв справу про законність придбання "Friguia"

30 липня 2014
"Русал" виграв справу про законність придбання "Friguia"

За повідомленням компанії «Русал», оприлюдненому наприкінці липня, міжнародний паризький арбітражний суд виніс ухвалу про законність продажу боксито-глиноземного підприємства «Friguia» урядом Гвінеї. Заява представників Гвінеї щодо того, що діяльність компанії суперечить нормам, не була прийнята суддями до уваги. Крім того, Гвінею зобов'язали компенсувати компанії судові витрати, розмір яких склав 250 тисяч EURO.

Перехід підприємства «Friguia» з рук в руки відбувся у 2006 році, тоді «Русал» заплатив за придбання 19 мільйонів доларів США. Річна виробнича потужність підприємства становила близько 2,1 млн тонн бокситів. У 2009 році урядом Гвінеї було проведено переоцінку підприємства, яке після нових підрахунків стало коштувати 257 мільйонів USD. Переглянули і вже заплачені роялті та податки компанії «Русал», збільшившись спочатку до 860 мільйонів USD, а потім змінивши розміри до рівня 1 мільярда USD. Цього ж року суд Гвінеї ухвалив рішення про підтримку гвінейського уряду і виніс ухвалу про те, що приватизація заводу «Friguia» є незаконною, на що «Русал» апелював у сторонній суд і виграв справу.

У своєму звіті за період з січня по червень 2011 року представники компанії повідомили про те, що гвінейська влада повідомила «Русал» про можливість подання позову на суму в 1 млрд. USD, на що компанія відправила позов у відповідь проти Гвінеї до Міжнародного арбітражного паризького. суд. Наступна хвиля припала на 2012 рік, коли гвінейські профспілкові організації висунули вимоги на адресу уряду щодо анулювання договору з «Русалом» 2006 року. Представники компанії оголосили дані вимоги незаконними, на що Гвінея висунула позов проти компанії, який потім сама й відкликала. Заключні слухання щодо спірної угоди було проведено у жовтні минулого року.

У липні поточного року з'явилися відомості про те, що «Русал» відкрив будівельні роботи з будівництва заводу на найбільшому бокситовому родовищі Гвінеї, Діан-Діані. Гвінея знаходиться в лавах світових лідерів, які видобувають боксит, основний інгредієнт для виробництва алюмінію. Вартість проекту складає близько 220 млн. USD. Крім того, компанія продовжує проводити заходи, спрямовані на посилення споживання алюмінієвої продукції внутрішнім ринком.

29 липня 2014
4 серпня 2014