• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Богучанський завод завершив встановлення електролізерів

30 вересня 2014
Богучанський завод завершив встановлення електролізерів

Фахівці Богучанського алюмінієвого заводу, що входить до складу корпорації «Русал», провели завершальну технологічну операцію з підготовки до використання 168 електролізерів першого пускового комплексу шляхом набивання швів подини. Після виходу підприємства на повну виробничу потужність кількість електролізерів РА-300Б, розроблених ІТЦ «РУСАЛ», становитиме 672 штуки. Процес електролізу забезпечує отримання рідкого розплавленого алюмінію з глинозему для подальшої його подачі в ливарне відділення, набивання ж швів подини є завершальним етапом футерування ванн електролізера для забезпечення захисту їх поверхні від усіляких пошкоджень.

На Богучанському підприємстві набивання швів проводили за допомогою двох установок. Причому даний спосіб найкраще зарекомендував себе раніше, у процесі введення в роботу електролізерів на ХАЗі, і при капремонті електролізерів на КрАЗі, САЗі, БрАЗі та інших підприємствах з виробництва легкого металу, що входять до складу «РУСАЛУ». За словами Віталія Перцева, який є керівником підрозділу РУС-Інжиніринг, використання спеціалізованих приладів дало можливість дотримуватися встановленого графіка пускових та налагоджувальних робіт, практично повною мірою виключивши ручну працю, що, у свою чергу, знизило можливість негативного впливу людського чинника. У процесі роботи фахівці використовували холодно-набивну масу подову, вже випробувану на Іркутському і Хакаському алюмінієвих заводах.

Обпалені аноди, необхідні для встановлення електролізерів, поставляються з боку китайських виробників у рамках укладеного контракту вартістю 5,1 млн. USD на постачання товару обсягом 6000 тонн. Аноди необхідні для здійснення процесу електролізу - кисень, що виділяється в результаті, є окислювачем для анодних блоків, які потім поступово згоряють. Використані аноди піддаються переробці для повторного застосування. Застосування анодів дає можливість забезпечення стабільного виробничого процесу, знижує енерговитрати, зводить нанівець вихід газів коксування в атмосферу та гарантує якісні результати. На сьогоднішній день закупівля анодів проводиться у китайських виробників, однак у планах Богучанського заводу організація постачання з боку Тайшетського анодного підприємства, яке «РУСАЛ» збирається будувати в Іркутській області.

29 вересня 2014
1 жовтня 2014