• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

«РУСАЛ» розробляє нові сплави

29 вересня 2014
«РУСАЛ» розробляє нові сплави

У вересні поточного року корпорація «РУСАЛ» почала розробляти технологію з виготовлення наноструктурованих сплавів з алюмінію, що мають підвищену міцність і призначені для використання у сфері електротехніки. Проект здійснюється Інженерно-технологічним центром корпорації на базі ІркАЗ (Іркутський алюмінієвий завод). Для розробки та виробництва сплавів у ливарному цеху Іркутського заводу заплановано створення експериментальної установки, яка є екструдером, який використовує при роботі метод пластичної інтенсивної деформації.

За попередніми підрахунками інвестиції в проект становитимуть понад 100 млн. RUB, з яких частку «РУСАЛА» доведеться близько 40 млн. RUB. Решта коштів буде вноситися в рамках цільової федеральної програми, спрямованої на дослідження та розробку науково-технологічного комплексу РФ на період 2014-2020 років. Дозвіл на проведення наукових досліджень щодо розробки теорії технологічного виготовлення нано-структурованих сплавів з алюмінію корпорація «Русал» отримала після перемоги за підсумками відбору, проведеного Міністерством науки та освіти Р. Ф. Реалізація проекту за початковими припущеннями відбудеться до грудня 2016 року.

Впровадження технологій застосування нано-структурованих сплавів з алюмінію дасть можливість збільшення міцності електричних провідників у півтора-два рази, причому електропровідність, ймовірно, залишиться на тій же відмітці. Нові сплави планується використовувати як в електротехнічній, так і в інших виробничих сферах.

Ливарний цех Богословського заводу з виробництва алюмінію, що входить до складу корпорації «РУСАЛ», у вересні розпочав виконання другого цього року замовлення, яке надійшло від «Татнафти» на виготовлення алюмінієвих протекторів, які забезпечують захист від корозії внутрішньої поверхні резервуарів. До середини наступного місяця за попередніми розрахунками буде виготовлено 29 тонн продукції. Сировина для протекторів поставляється з Хакаського і Саяногорського заводу. Цього року Богословське підприємство розраховує поставити компанії «Татнафта» ще одне замовлення, також партію протекторів отримає Нижньовартівський річковий порт, який використовує цю продукцію для корпусів суден та захисту внутрішніх та підводних частин плавучих та стаціонарних будівель.

24 вересня 2014
30 вересня 2014