• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Китай не проти розробки російських родовищ

15 вересня 2014
Китай не проти розробки російських родовищ

Як заявили представники Мінпромторгу Росії, до планів Ігоря Шувалова на першому ж засіданні російсько-китайської комісії входить обговорення розробки Удоканського мідного родовища, для якої він розраховує залучити китайських партнерів. Зазначене родовище знаходиться в Забайкаллі, будучи лідируючим російським і третім у світових масштабах об'єктом, що має запас понад 26 млн. тонн міді. За даними, наданими Мінпромторгом Р. Ф. , до другого кварталу поточного року на родовищі був створений експериментальний кар'єр, крім цього продовжуються геологічні та розвідувальні роботи.

Цей проект не перший, до реалізації якого російська сторона має намір залучити китайців. Щоправда, у розробці Кизил-Таштигського родовища російські компанії участі не беруть, і ліцензія повністю належить холдингу «Лунсін», КНР. Китайська корпорація займається будівництвом гірничо-збагачувального комбінату, проектна річна потужність якого, за попередніми розрахунками, становитиме близько 1 млн. тонн руди. До червня поточного року готовність ГЗК становила 95%. Після запуску комбінату китайська сторона протягом 20 років видобуватиме на родовищі мідний, цинковий і свинцевий концентрат, а Росія отримає свою вигоду у вигляді податкових вливань — за оцінками експертів за рік вони становитимуть близько 1 млрд. RUB — і робочих місць. За даними Мінпромторгу Р. Ф. на сьогоднішній день у робочих процесах зайнято 1184 особи, з яких 772 є росіянами. До обов'язків роботодавця при цьому входить забезпечення щонайменше 50% робочих місць мешканцям Тиви. У цей проект з боку КНР вже інвестовано понад 10 млрд. дол.

Ще один передбачуваний спільний проект РФ та КНР – розробка Озерного родовища цинку та свинцю в Бурятії. Ліцензія належить корпорації «Метали Східного Сибіру», проте будівництво ГЗК є дуже дорогим проектом, і внесок інвесторів гостро необхідний. На даний момент укладено попередню угоду з китайською компанією NFC щодо фінансування будівельного проекту, натомість проходять переговори про залучення позикових коштів. Загалом розмір інвестицій становитиме близько 1,2 млрд. USD. За вдалого збігу обставин ГЗК почне функціонувати у 2016 році з річною проектною потужністю 8 млн. тонн руди та понад 800 тис. тонн свинцю та цинку в концентраті.

10 вересня 2014
16 вересня 2014