• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Для «Кримського титану» буде розроблено нову технологію

8 жовтня 2017
Для «Кримського титану» буде розроблено нову технологію

Підприємство «Кримський титан» незабаром зможе використати нову технологію, призначену для переробки відходів. Її розробкою займаються вчені Уральського університету. Проект керує директор УрФУ Володимир Ричков. Передбачається, що в наступні кілька років вкладення в дослідження становитимуть близько 30 млн. руб. Технологія, що розробляється, передбачає оптимізацію переробки сірчаної гідролізної кислоти. Цей продукт є відходами в результаті вироблення пігментного діоксиду титану . Основа проекту - сульфатна технологія, спрямована на отримання оксиду скандію та діоксиду титану .

На сьогоднішній день «Кримський титан» у результаті хімічних процесів виводить в атмосферу близько 50% від кількості викидів. Маються на увазі обсяги всіх стаціонарних джерел Криму. Такий високий відсоток відходів пояснюється застарілою технологією, за якою працює підприємство. Додатковим негативним моментом є чимала вартість. Рентабельності вдається досягти виключно за рахунок високих обсягів продукції, що виробляється. Співробітники Уральського університету досліджували хімічний склад продукції кислото-накопичувача. Відповідно до отриманих результатів щорічні надходження до нього оксиду скандію становлять близько 10 тонн. Кількість діоксиду титану сягає 4 тисяч тонн.

При цьому нано-кристалічний діоксид титану активно використовують у науковій, медичній та технічній галузі. Використовуючи речовину як добавку, одержують унікальні матеріали. Йдеться про сенсибілізаторів, фотокаталізаторів, оптичні матеріали. У Росії діоксид титану імпортується у стовідсотковому обсязі. Відповідно комплексно переробляючи відходи кислото-накопичувача, вдасться повернути їх у виробництво. Такий підхід не лише зменшить втрати, а й зменшить підприємству екологічне навантаження.

3 жовтня 2017
9 жовтня 2017